ДУМКИ

Марія Золкина : У переговорах по Донбасу Київ ламає гачок, на який його намагалася зловити Москва

21-07-2020 08:07

0

comments1619

Марія Золкина

аналітик

Аналітик Фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" Марія Золкіна розповіла виданню «Коментарі», чому створюється враження, що переговори з врегулювання конфлікту на Донбасі зайшли в глухий кут

"Враження глухого кута у відносинах між Україною і Росією, зокрема, у Мінській Тристоронній контактній групі (ТКГ), в Нормандському форматі, створюється за рахунок того, що – незважаючи на всі спроби зблизитися, які супроводжували президентство Зеленського – цього не сталося.

Користуючись тим, що Володимир Зеленський дуже хотів швидкого миру, РФ намагалася переконати прийняти його на її умовах. Але – не склалося...

В 2019-му Зеленський намагався поміняти тактику Порошенко, вважаючи, що переговори буксували з-за недостатньої активності, не готовності до компромісів української сторони. Зараз вже доводиться міняти, фактично переламувати спочатку обрану тактику самого президента Зеленського.

Відбувається внутрішній процес перегляду початку обраної тактики швидкого миру і швидких компромісів. Вона показала себе як неспроможна. І українська делегація в Мінську змушена переформатувати свою переговорну позицію. Вона стала набагато більш раціональною та зваженою. Якщо раніше ідея домовитися була основною (і вся логіка переговорів цьому підпорядковувалася), то зараз на перше місце вийшли принципово важливі позиції, без яких домовитися Україні не представляється можливим.

При цьому не Україна не хоче йти на домовленості з РФ. Саме Росія не готова змінювати свою переговорну позицію.

Українська сторона в останні кілька місяців, як мені здається, активно готує грунт для ініціативи щодо апдейту (від англ. update – оновлення) Мінських угод (МУ). І цим Київ фактично ламає гачок, на який його намагалася зловити Москва, просуваючи ідею швидкого світу на своїх умовах.

Ми завели переселенців в Мінську ТКГ, відмовляючись таким чином вести прямий діалог з представниками самопроголошених адміністрацій. При цьому Україна активізувала переговори в Нормандському форматі. І домоглася якоїсь спільної позиції між Берліном, Парижем і Києвом. Ну, а Росія зі своїми божевільними ідеями і божевільними трактуваннями Мінська залишається як би осторонь.

Ми, фактично, намалювали таку систему координат, в якій не буде змін до Конституції по особливому статусу Донбасу, не буде угоди за кордону (якщо контроль за ним повертається після виборів), не буде прямого діалогу з самопроголошеними адміністраціями.

Україна не відмовляється від МУ. Але підводить до необхідності привести угоди у відповідність з реаліями. Зокрема, переглянути пункт про терміни повернення контролю за кордоном. Щоб це було не в незрозумілому майбутньому, як прописано зараз, – "після всеосяжного політичного врегулювання". При такому варіанті, без конкретних термінів, РФ може нескінченно не повертати Україні контроль за кордоном, мотивуючи тим, що повноцінної політичної реінтеграції, врегулювання з самопроголошеними територіями – нібито не відбувається.

Формально це не вихід від МУ, а перегляд нинішньої матриці переговорів.

При цьому потрібно розуміти – якщо ми вийдемо з відповідними пропозиціями, вони не будуть підтримані Росією. Її нинішній формат домовленостей влаштовує. Саме тому вона зараз ескалує ситуацію на фронті, активно виступає з заявами, що Україна нібито може покинути Мінський формат.

Швидше за все, якщо РФ відмовиться від пропозицій української сторони, ситуація заморозиться".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!