ДУМКИ

Богдан Петренко : Слабкий Зеленський і недоречний Аваков – основні висновки щодо захоплення заручників в Луцьку

22-07-2020 08:07

0

comments1644

Богдан Петренко

заступник директора Українського інституту дослідження екстремізму

Заступник директора Українського інституту дослідження екстремізму Богдан Петренко проаналізував для видання «Коментарі» вчорашнє захоплення терористом Максимом Кривошеєм (Максим Плохой) автобуса із заручниками в Луцьку

"Безперечним позитивом стало те, що антитерористична операція закінчилася без жертв. Навіть, не дивлячись на критику з боку окремих експертів, що вона затягнулася. Як для першої операції подібного роду (коли справа з фанатиками, а не з захопленням заручників з метою наживи), – вважаю, що закінчення цілком успішне.

Чи не вперше на поступки терористам пішов особисто голова держави. Так, заради життя людей. І так, ці поступки за змістом були незначними і самі по собі не містять нічого, що порушувало б державні інтереси. Однак – за фактом мова йде про поступки терористові з боку самого президента. Це чи не головний негативний момент у всій вчорашній операції. Де-факто, це може сприяти ефекту доміно (тобто служити стимулом для послідовників луцького терориста).

Тобто, сформований меседж – якщо керівництво країни йде на поступки одному, то піде і іншому. Симптоматично, що така поведінка Зеленського формує імідж слабкого президента. Тим більше – після попереднього прецеденту з нереагуванням на персональні закиди з боку Кадирова. Я не прихильник теорії змов, але саме для президента луцький терорист написав найпростіші вимоги. Тому не виключено, що злочинець і сподівався саме на такий ефект.

Як на мене, незрозуміло, що у вчорашній операції робив міністр МВС Арсен Авакова. Так, він був стейкхолдером антитерористичної операції. Всіляко демонстрував свою причетність. Але виконувало МВС допоміжні функції, а сама спецоперація з основного функціоналу повинна здійснюватися СБУ.

Більше того, переконаний, що в структурі обох відомств є професійні переговірники. А ось персональна участь лише Авакова посилювала самооцінку терориста (до нього приїхав сам міністр) і також може створювати ефект доміно.

З плюсів – вчора не було ні глорифікації (лат. glorificatio – прославлення, розхвалювання), ні романтизації терориста. Спроби були - йому намагалися сформувати імідж ідейно-філософського терориста. Хоча розміщувати цитати філософів і розуміти про що вони писали – це різні речі. У будь-якому випадку, спроби виправдати його теракт не були системними. Це безперечний позитив. Особливо, враховуючи ситуацію, яка виникла з Бельком (першим злочинцем, який перекрив міст метро), – коли йому почали шукати якесь виправдання. Тобто, в інформаційній подачі все-таки превалювало, що чоловік, який захопив заручників – терорист".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!