ДУМКИ

Максим Ялі : Протести в Хабаровську – чи засвоїв Кремль урок з помилок Януковича?

27-07-2020 12:07

0

comments1252

Максим Ялі

політолог, кандидат політичних наук

У Хабаровську тривають протести у зв'язку з арештом екс-губернатора регіону Сергія Фургала. Політолог, кандидат політичних наук Максим Ялі проаналізував для видання «Коментарі», чи можна говорити що зароджується бунт проти Путіна

"Поки це слід розцінювати як точковий бунт, сплеск обурення мешканців Хабаровська несправедливістю щодо їх губернатора (який користується широкою підтримкою серед місцевого населення) і ігнорування їх думки.

Чи переростуть ці протести в більш серйозні події і вимоги хабаровської команди, буде залежати в першу чергу від Кремля і його дій.

Нагадаю, що в 2013 року кияни, які склали основу перших тижнів протестів, не вимагали спочатку відставки не те що Януковича, але навіть уряду Азарова у повному складі. Вони цілком задовольнилися б відставкою міністра МВС Захарченка, відповідального за злочинний наказ по силовому розгону студентського майдану. Який на той момент вже практично повністю згас і, на думку більшості експертів, сам б розійшовся протягом тижня-двох. Якби не побиття "Беркутом"... І вже після подій 1 грудня, після зіткнень з силовиками, масовість протестів різко зросла. Як і вимоги протестуючих.

Так що наразі головне питання – чи засвоїв Кремль урок з помилок Януковича? Чи наступить на ті ж граблі, як і його ростовський гість?

Поки що рано робити остаточні висновки і прогнозувати революцію. Варто стежити за ситуацією і реакцією Кремля.

На даний момент, враховуючи слабкість російської опозиції, віддаленість місця дії від столиці, пору року і ще ряд факторів, я розглядаю як досить невисокі шанси на те, що протести вийдуть за рамки регіону і матимуть серйозні наслідки для режиму Путіна відразу ж після "обнулення" його термінів".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!