ДУМКИ

Євген Магда : Затримання бойовиків ПВК "Вагнера" – як Лукашенко розіграє карту

30-07-2020 09:07

0

comments1099

Євген Магда

політичний експерт

Політичний експерт Євген Магда проаналізував для видання "Коментарі" затримання в Білорусі бойовиків ПВК "Вагнера"

Для дестабілізації ситуації в Білорусі напередодні президентських виборів РФ направила туди близько 200 найманців ЧВК"Вагнера", частину яких вже затримали білоруські силовики. "Коментарі" вчора розбиралися, які можуть бути наслідки цього інциденту, і який шанс, що ситуація награна.

Тепер своєю думкою поділився політексперт Євген Магда:

"Затримання бойовиків ПВК "Вагнера" може стати лакмусовим листком у відносинах Росії і Білорусі. Думаю, що це – домашня заготівля Олександра Лукашенка, який не без підстав вважає, що Росія може спробувати якщо не обіграти його на президентських виборах, то зіпсувати репутацію самого впливового політика країни.

На руку Кремлю грає коронавірус, і Лукашенко, вважаю, не випадково заявив, що безсимптомно їм перехворів.

Для кращого розуміння ситуації нагадаю, що Білорусь в чомусь нагадує Україну зразка 2010 - 2013 років. Хоча політична історія наших країн дуже різна, в Білорусі сьогодні є і розчарування владою, і невеликий підйом національного руху (влада з ним заграє), але відсутнє сприйняття Росії як ворога більшістю білорусів.

Тому "дикі гуси Вагнера" з їх кривавим слідом в Сирії і на Донбасі – відмінна мішень для Лукашенка, який полює за голосами громадян Білорусі.

Зазначу, як старанно Росія намагалася вкинути "український слід", а після вказівки на "вагнеровцев" запустила численні версії через свої телеграм-канали.

Ситуація в розвитку, президентські вибори в Білорусі пройдуть 9 серпня, і Лукашенко буде розігрувати карту "вагнеровців" до самого дня голосування. ЦВК Білорусі, очевидно, під приводом терористичної загрози, обмежить масові заходи, але не стане скасовувати проведення виборів.

Хочу підкреслити, що популярність Лукашенко зовсім не 3%, він налаштований виграти і ці президентські вибори, хоча нинішня кампанія вже стала для нього самим серйозним випробуванням".

***

Відзначимо, що в РНБО України запропонували екстрадувати з Білорусі в Україну частину найманців, які є громадянами нашої країни і, можливо, воювали на Донбасі в рядах бойовиків.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!