ДУМКИ

Ірина Пецко : Чому українська влада полегшила перетин лінії розмежування

31-07-2020 11:07

0

comments1558

Ірина Пецко

правовий аналітик БФ " Право на захист»

З 1 серпня 2020 року скасовується обов'язкова 14-денна самоізоляція для громадян, які будуть повертатися на підконтрольну Україні територію з тимчасово окупованих Донбасу і Криму. Правовий аналітик БФ «Право на захист» Ірина Пецко оцінила для видання «Коментарі» це рішення української влади

"З початку карантину перетин КПВВ був вкрай складним. Наприклад у квітні через 5 східних КПВВ пройшло лише 102 людини, а у травні – 195, у порівнянні із 1,102 млн та 1,208 млн осіб протягом того ж періоду у 2019 році. Будь-які розмови про відновлення руху через КПВВ сприймалися із надією та обережністю. Складна та непевна процедура отримання дозволу на перетин видавалася "меншим злом", ніж повне блокування контрольних пунктів.

У пошуку балансу між функціями держави з контролю за санітарно-епідеміологічним добробутом населення та дотриманням гарантованих прав конкретно визначеної людини, органи державної влади випробували декілька варіантів організації перетину лінії розмежування.

Монітори нашої організації безпосередньо мали змогу спостерігати за цими процесами у Донецькій та Луганській областях. Кожен із випробуваних варіантів дотримання епідеміологічних застережень (обсервація, самоізоляція під особисте письмове зобов’язання, самоізоляція із встановленням додатку "Дій вдома") мали свої "сліпі зони". Вони є спільними як для осіб, що прибувають із-закордону, як для осіб із групи ризику, що постійно проживали на підконтрольній уряду території протягом усього карантину, так і для людей, що перетинають лінію розмежування/ адміністративну межу.

Багато з тих, хто проходили через КПВВ,  не мали необхідних ресурсів та виявлялися у дуже складних життєвих обставинах.

23 червня вперше з’явилася інформація про людей, які вимушено ночували просто неба між блокпостами через відсутність можливості встановити додаток "Дій вдома" та відмовою т.з. ДНР пропустити їх на не підконтрольну Уряду територію.

Усвідомлення глибини сукупності факторів об’єктивного характеру (технічні особливості застосунку "Дій вдома", вимоги до гаджетів для установки застосунку, якість покриття мобільних мереж на КПВВ, обмежена кількість місць для обсервації, безпекові фактори та інше) а також суб’єктивних аспектів (вік, стан здоров’я подорожуючих через КПВВ, індивідуальні сімейні обставини, відсутність доступу до соціальних послуг, джерел доходу та інше) сприяли прийняттю рішення про спрощенню порядку перетину лінії розмежування.

Загалом відзначимо, що прийняття Постанови Уряду № 641 від 22.07.2020 є вдалим рішенням і ми очікуємо на повноцінне відновлення роботи КПВВ".

***

Тим часом, перетин лінії розмежування в Донецькій області залишається фактично нереальним випробуванням. Окупаційна влада відкрили лише один з чотирьох КПВВ - "Оленівка" (з'єднаний дорожнім коридором з українським пунктом пропуску "Новотроїцьке"). Він працює всього два дні на тиждень – по понеділках і п'ятницях. При цьому, згідно з умовами окупантів, виїхати з "ДНР" можна лише за наявності прописки на підконтрольній Україні території. А в'їхати – виключно за заздалегідь узгодженим списками штабом "ДНР" по коронавірус. До всього іншого, ті, хто прибув з підконтрольної Україні території, зобов'язані пройти на окупованій двотижневу обсервацію.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!