ДУМКИ

Олексій Плотніков : Соціальні пряники під вибори – чого чекати українцям

13-08-2020 13:08

0

comments1370

Олексій Плотніков

заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань

Які економічні презенти може зробити влада українцям ближче до місцевих виборів? Своєю думкою з цього приводу з виданням «Коментарі» поділився доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков

"Як правило, ближче до виборів представники влади починають роздавати "пряники", які мають відношення до соціальної сфери.

Вже відомо, що заради підвищення з вересня мінімальної зарплати до 5 тисяч, парламент збереться на позачергову сесію 25 серпня. Хоч підвищать мінімалку "аж" на 200 гривень, говорити про це буду багато-довго.

Швидше за все, до дня виборів (до 25 жовтня) будуть підвищені пенсії, зроблять якісь надбавки – нехай навіть тимчасові.

Завдяки таким "пряникам" бюджет буде відчувати серйозне напруження. У нас і так не виконується дохідна частина, є серйозні дисбаланси, великі економічні проблеми. Коштів на "пряники" немає. Але їх будуть знаходити, перекидаючи кошти з інших статей, ще більше збільшуючи дефіцит бюджету. Лише б хоч ненадовго зробити приємне громадянам. На що вони, як правило, купуються.

В результаті доведеться розміщувати додаткові облігації внутрішньої держпозики (ОВДП), щоб покрити витрати.

Будь-які вибори (президентські, парламентські, місцеві) - це перекіс, певна дестабілізація бюджетного процесу. Адже якщо влада хоче більше платити соціалки, кошти треба звідкись брати...

А ось податки і тарифи перед виборами, думаю, не будуть підвищувати. Така вже українська традиція. Їх піднімуть – але потім".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!