ДУМКИ

Андрій Гарнат : Мінімальна зарплата в Україні - це інструмент політиків і прес для бізнесу

18-08-2020 11:08

0

comments1256

Андрій Гарнат

економічний експерт, координатор громадянської ініціативи " Рух бізнесу України"

Не за горами - позачергова сесія Верховної Ради, на якій будуть голосувати за підвищення мінімальної зарплати з вересня до 5 тисяч грн. Чому це - точно не допоможе малому і середньому бізнесу (МСБ), який особливо постраждав від ударів корона-кризи та карантину? Що могли б зробити Рада, Кабмін, щоб реально допомогти МСБ? Своєю думкою з виданням "Коментарі" поділився економічний експерт, координатор громадської ініціативи "Рух бізнесу України" Андрій Гарнат

"Мінімальна зарплата, традиційно, служить в цій країні інструментом політиків щодо підвищення лояльності електорату. А паралельно - пресом, щоб видавлювати з білого і полубілого бізнесу додаткові відрахування в дірявий бюджет.

Процес чергового підвищення запускається, як правило, в періоди, коли похитнився рейтинг поточних політиків, які провалили свої завдання. І закінчується в момент початку нової каденції.

При цьому, цілком очевидно, що навіть пропонована нова планка мінімальної заробітної плати (до кінця 2021 року - 6 500) не є достатньою для життя людини в поточних умовах, з високими відносно доходів комунальними платежами та цінами на продукти харчування.

Всі суб'єктні учасники цього сумного процесу розуміють, що мінімальна зарплата - це, в більшості випадків, лише офіційна частина реальної заробітної плати, яку отримує працівник. Так як, ведучи діяльність в країні зі слаборозвиненою економікою, низькою монетизацією ринку і найнижчою купівельною спроможністю споживачів, більшість компаній малого і середнього бізнесу не в змозі платити білі зарплати, маючи сукупне податкове навантаження на фонд оплати праці 41,5%, а якщо рахувати від "суми на руки", то всі 52%!

Що варто було б зробити зараз?

1. Ввести з 2021 року єдиний податок на заробітну плату в розмірі 20% + 1,5% військовий збір. Щоб переводити (мінімізувати) на виплату з/п під 13-14% стало просто безглуздо.

При цьому, в силу деактуалізаціі вищеописаної зв'язки "вигода-ризик", обсяг реальної податкової бази зросте в рази і, незабаром, не тільки перекриє тимчасовий провал надходжень до бюджету, а й істотно перевищить поточний рівень наповнення скарбниці.

2. З 2022 року зробити податковим агентом найнятого працівника і ввести прогресивну шкалу податку, коли нижня планка припускає відрахування 10%, а найвища - не більше 33%.

Механізм відрахування можна перенести на рівень взаємини громадянин-банк, коли банк, за дорученням громадянина, перераховує заданий % в бюджет з тих, коштів, які прийшли на зарплатну карту.

Як бонус такого підходу - у громадян почне з'являтися усвідомленість щодо того, скільки вони платять, куди ці кошти витрачаються і що вони від цього отримують від держави".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!