ДУМКИ

Ігор Гарбарук : Освіта під час пандемії - ми повинні пристосуватися до нової реальності

19-08-2020 12:08

0

Ігор Гарбарук

заступник міністра освіти і науки України

Заступник міністра освіти і науки України Ігор Гарбарук поділився з виданням «Коментарі» думкою про особливості нового навчального року в умовах пандемії коронавируса

"І президент, і Міносвіти і науки роблять все, щоб учні та студенти отримали максимально повний, комплексний освітній процес. Але потрібно розуміти, що якщо певні області, міста, селища увійдуть в "червону зону" за рівнем захворюваності, то дітям доведеться залишитися вдома. Як і деяким батькам.

В основному ж, сподіваємося, санепідемсітуація дозволить проводити навчання безпосередньо в школах. При цьому важливо розуміти: у зв'язку з пандемією коронавируса - реальність змінилася, світ змінюється. І ми повинні пристосуватися до нової реальності, яка зараз існує.

Важливо дотримуватися рекомендацій МОН та МОЗ про те, як саме буде тепер проводитися навчання, як повинні провітрювати класи, коли і де потрібно носити маски і так далі. Всі ці правила привнесені з реального життя, базуються на рекомендаціях ВООЗ. І повинні неухильно дотримуватися. Причому контроль повинні забезпечувати не тільки МОЗ, МОН і їх департаменти в обладміністраціях. Відповідальність багато в чому лежить на батьках, які не повинні порушувати прописані норми. Якщо написано, що дитину доводимо до порога школи - так і слід чинити. А там вже віддавати викладачам, які вже в масках, пройшли температурний скрініг. Не потрібно прориватися в школу! Ми всі в досить непростій ситуації, не слід її посилювати.

Багато говорять про дистанційну освіту. Повірте, ми розуміємо, що вона в повній мірі не може замінити очну. Дистанційна освіта - швидше додатковий інструмент в тій ситуації, яка існує на сьогоднішній день. Вона активно розвивається, але не досягла (і навряд чи в повній мірі досягне) тих показників, які може забезпечити очне навчання. Зараз я говорю і як чиновник, і як викладач, і як батько.

Школи, ПТУ, вузи повинні працювати за принципом дуальності освіти. Перш за все - очна, коли викладач спілкується безпосередньо з учнями, зі студентами. Коли йде передача знань очі в очі. Коли можна швидко отримати відповідь на питання, коли відчувається емоційна реакція. Порівнювати очну і дистанційну освіту - все одно, що порівнювати  насолоду чашкою кави з тим, як хтось робить це по телевізору.

При цьому дистанційна освіта - відмінний інструмент для самоосвіти.

Ми чітко розуміємо, що дистанційка буде розвиватися все більше. І в даному аспекті слід працювати над тим, щоб наші підручники були більш цікавими. І виходили не тільки в друкованому, але і в онлайн-варіанті. Щоб діти могли їх завантажити з певного ресурсу. Інтерактивні підручники повинні захоплювати, щоб вчитися було цікаво.

І, звичайно, ми повинні об'єднати зусилля. Представники освіти, науки, чиновники, батьки. В об'єднанні - наша сила".

***

Нагадаємо, в МОН рекомендують українським школам відмовитися від проведення урочистих лінійок 1 вересня.




Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!