ДУМКИ

Денис Марчук : Національна програма зрошення - що це таке і навіщо вона потрібна Україні

20-08-2020 16:08

0

comments1093

Денис Марчук

заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради

В Україні розпочато роботу над створенням Координаційної ради з розвитку зрошення. Чому це важливо, а також, що ще належить зробити, виданню «Коментарі» розповів Денис Марчук - заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР)

"Ми підтримуємо думку, що повинна бути розроблена національна програма зрошення. Більш того, ВАР багато для цього робить.

Агровиробники готові інвестувати кошти в розвиток зрошення (проблема особливо актуальна, враховуючи почастішали посухи), однак, стикаються з цілою низкою труднощів:

- питання, пов'язані з підключенням до електромережі;

- високі тарифи на воду для поливу;

- енергосервісні компанії, які встановлюють енергозберігаюче обладнання на насосні станції за завищеними цінами (покриття витрат потім лягає на плечі аграріїв).

Вирішити ці та ряд інших проблем може законопроект про організації водокористувачів (ОВК), на баланс яких можна буде передати окремі об'єкти меліоративної системи. Це дало б можливість членам ОВК самостійно вкладати в них кошти і залучати інвестиції для розвитку зрошувальних систем.

В даний момент необхідно визначитися зі способом передачі організаціям об'єктів меліоративної системи. Їх можна було б передавати у власність, в довірчу власність або - на умовах пільгової оренди. Також слід вирішити, чи надавати можливість бізнесу будувати нові меліоративні системи і приватизувати існуючі. Крім того, потрібно визначитися з механізмом фіксації права власності на меліоративні трубопроводи".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!