ДУМКИ

Ярослав Заблоцький : Як коронавірус змінює українську медицину

27-08-2020 12:08

0

comments1263

Ярослав Заблоцький

доктор медичних наук, професор, доктор-стоматолог

Думкою про те, які позитивні і негативні зміни відбулися в українській медицині в зв'язку з пандемією коронавируса, з виданням "Коментарі" поділився Ярослав Заблоцький - лікар стоматолог, професор, засновник мережі "Клініка Заблоцького"

"Завдяки пандемії керівництво нашої держави помітило, яка медицина в Україні. Що її таки потрібно терміново міняти, тобто інвестувати туди кошти. Дуже б хотілося, щоб після пандемії все в цьому сенсі не залишилося, як було.

Якщо говорити про медичні заклади, то вони вже змінюються в міру накопичення знань - збільшують розміри, зони очікування і рецепції, щоб забезпечити соціальну дистанцію, опрацьовують маршрути пацієнтів, щоб мінімізувати контакти.

Варто сказати, що витрати медичних установ стрімко зросли, а доходи стрімко зменшилися. Зменшилася кількість відвідувань, особливо, планових операцій. Адже люди бояться приходити в лікарню, з огляду на ризики заразитися.

Виробники і дистриб'ютори підняли ціни на одноразовий одяг, рукавички, маски (були по 80 копійок, а стали по 5-8 гривень), не кажучи вже про необхідність застосування респіраторів вартістю 50-80 гривень. При цьому їх необхідна щоденна кількість стрімко зросла. Не кажучи вже про обсяги дезінфікуючих розчинів, які потрібно купити. Тому всі без винятку клініки несуть все більші витрати.

Як не дивно, витрати на захист лікаря найбільше зросли в стоматології. Адже, як з'ясувалося, стоматологія є мало не найбільш небезпечною професією з точки зору ризиків заразитися корона вірусом.

Зуби неможливо лікувати в масці. А, як стало, відомо, коронавірус "живе" в слині і при лікуванні зубів, змішуючись з водою чи не у всіх стоматологічних пристроях, потрапляє прямо з мікро-бризками в обличчя лікаря. Тому починаючи лікування кожного нового пацієнта, незалежно від обсягів роботи, стоматологи одягаються, як і лікарі, що працюють в лікарнях з ковід.

Витрати на лікаря і асистента сьогодні складають близько 600 гривень на прийом одного пацієнта, тому більша частина стоматологічних клінік ввела новий вид послуги - "захисний одяг", за яку змушені платити пацієнти. Інша частина клінік, яка не запровадила такої послуги, зазнає збитків, сподіваючись, що все це скоро закінчиться.

Що стосується прогнозів, то я переконаний, що в новому сезоні ціни на медичні послуги зростуть.

І хочеться вірити, що медичної безпеки буде більше. Віруси і бактерії пішки не ходять! При цьому не варто забувати, що вірусів багато. Чого тільки вартий вірус гепатиту С, який також "живе" в слині. Саме тому медичні установи повинні були б впроваджувати нові стандарти інфекційної безпеки.

У той же час, і пацієнти, хоча б та їх частина, яка серйозно ставиться до своєї безпеки, будуть вибирати саме такі клініки, де є більше безпеки. Можливо, такі авторитетні видання, як ваше, почнуть проводити рейтинги серед як загальномедичних, так і стоматологічних установ за рівнем інфекційної безпеки, а якщо точніше, - визначати заклад, де ви нічим не заразитеся".

***

Відзначимо, що темпи поширення коронавируса знову прискорилися. За добу в Україні виявили майже 2 тисячі нових випадків.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!