ДУМКИ

Ярослав Жаліло : Тарифи на комуналку в Україні і якість послуг - як знайти баланс

07-09-2020 07:09

0

Ярослав Жаліло

президент Центру антикризових досліджень

Згідно з прогнозами, на українців чекає чергове зростання тарифів на комуналку. При тому, що близько 80% громадян вважає їх завищеними. Як знайти золоту середину між тарифами на ЖКП і якістю наданих послуг? Своєю думкою з виданням «Коментарі» поділився президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло

"На жаль, у нас практично відсутнє сприйняття тарифів як ціни товару, який має свою собівартість, рентабельність виробництва і т.п. "Завищеня" оцінюється шляхом зіставлення зі здатністю (і готовністю) платити. Тим часом, низька ефективність комунальної сфери і високий рівень втрат зумовлюють високу собівартість надання більшості послуг.

Бажаний баланс потрібно досягати, рухаючись по двох напрямах.

Перше - гарантувати обґрунтованість цін: запобігати зловживання монопольним становищем провайдера послуг, сприяти диверсифікації провайдерів, впроваджувати стандарти послуг, які повинні досягатися в наданні послуг і т.п.

Друге - сприяти зниженню витрат споживачів. Мова про впровадження енергоефективних технологій, енергосберження і т.п., що буде знижувати фактичні витрати і наближати їх до "прийнятної" для споживачів величини.

Ці кроки - реалістичні і дієві, на відміну від популістської демагогії про заморожування і зниження тарифів, яка провокує затягування проблеми невідповідності собівартості послуги її ціні (а значить - або зниження якості, або стрибкоподібні подорожчання на наступному етапі політичного циклу).

Все вищесказане, зрозуміло, залишає за дужками тему субсидій - вони повинні надаватися згідно з чинним законодавством, за максимально прозорою та простою процедурою домогосподарствам, які їх потребують".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!