ДУМКИ

Сергій Бєлашко : Туристам краще потерпіти до наступного року. Але якщо несила терпіти - обирайте Туреччину

14-09-2020 10:09

0

Сергій Бєлашко

директор Агентства соціальних комунікацій

Які висновки можна зробити після корона-кризового літнього туристичного сезону? Які перспективи? Ситуацію для видання «Коментарі» проаналізував директор Агентства соціальних комунікацій та Агентства доступних подорожей Сергій Белашко

"Безумовно, турбізнес серйозно постраждав. Навіть в Туреччині, де внутрішній туризм досить розвинений.

Ті, хто все-таки ризикнув і кудись поїхав, грамотно спланувавши маршрут, отримав якісь бонуси: людей менше, ціну не ломлять, готельєри раді кожному туристу. Але мінусів для галузі, безумовно, більше.

Ковід - це ж не тільки медичний, а й соціальний феномен. Всі його наслідки в основному в соціальній сфері, стосуються різного роду обмежень, додаткових вимог, профілактики та іншого.

Карантин ефективний в здорових рамках. Поганий як перегин, так і наплювацьке ставлення до заходів безпеки. Вже ж бувало, коли спершу масова істерія (всі ходять мало не з відрами на голові, в рукавичках і гумових чоботях), а потім розслаблення - і спалах. Класична історія - травневі московські шашлики. Спершу боялися, потім пішли на повітря спілкуватися - і різкий спалах захворюваності.

Втім, не завжди простежується залежність спалахів і масових заходів. Так, в Іраку, Лівані, Білорусі були масові зібрання, але радикальної зміни епідеміологічної ситуації не відбулося.

Безумовно, коронавірус і його наслідки, реакція тих чи інших країн на те, що відбувається, впливає на туристичні потоки. Це чітко видно по ситуації з масовими напрямками. Зажадав Єгипет обов'язкового аналізу для громадян України, тут же цей напрямок впав у нас в ціні і популярності.

Коли до нас звертаються туристи, я говорю, що краще потерпіти до наступного року. Але якщо вже зовсім несила - краще вирушати до Туреччини. Там і жорсткіше контроль за епід-ситуаціей, і краще медицина. Я сам недавно звідти повернувся. Проїхав більше двох тисяч км - як по туристичним, так і по нетуристичним регіонах Туреччини.

Відмінність від українських реалій - на вході в кожен магазин, навіть в невелику лавку, стоять ємності з дезінфекторами. У ресторанах вони - на всіх столах. Можна просто продезинфікувати руки, можна налити собі в ручний дезінфектор - нормально на це реагують.

Ціни на захисні маски там, в перекладі на нашу валюту, - від 1,8 грн до 4 грн

Постійні нагадування про соціальну дистанцію. Навіть в ліфтах - розмітка, де потрібно стояти. Плюс оголошення з мінаретів, що особливо ефективно в глибинках. Люди похилого віку - всі в масках. На вулиці їх менше, ніж зазвичай.

З огляду на все це, в Туреччині - досить сприятлива епідемологічна ситуація, вона стабільно - в зеленій зоні. До того ж, там населення - 90 млн. І навіть якщо є чимало хворих, загальний відсотковий поріг не досягається. А ось в таких маленьких країнах, як Албанія, Чорногорія, будь-який спалах дає такий приріст в процентному співвідношенні, що вони відразу відкочуються в червону зону.

Країни центральної Європи однозначно закриті для нас. І будуть, схоже, закриті до кінця року. Деякі знаходять лазівки - типу транзит. Але вже були випадки, коли такі хитруни отримували значні штрафи - і депортацію.

Наприклад, в Румунії - жорсткі правила транзиту, з певною кількістю часу і коридорами, якими ти повинен рухатися. Якщо вийдеш за межі коридору - отримаєш великий штраф і депортацію.

Так що все історії типу "ми спокійно проїхали, нас ніхто не зупинив" - спрацьовують до пори, до часу. Завжди все трапляється в перший раз. Є серйозний ризик отримати солідний штраф і заборону на в'їзд у країни Шенгенської зони на 5 років".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!