ДУМКИ

Денис Марчук : Українську землю потрібно виводити з тіні

14-09-2020 13:09

0

Денис Марчук

заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради

Голова комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев заявив, що підприємства аграрного сектора підлягають первинному і обов'язковому фінансовому моніторингу. Він також закликав боротися з тінізацією в агропромисловому комплексі. Ситуацію для видання «Коментарі» проаналізував заступник голови Всеукраїнської аграрної ради (ВАР) Денис Марчук

"Дійсно, в даний час в Україні гостро стоїть проблема тіньової оренди с/г земель і тіньового ринку с/г продукції. Адже велика кількість людей, зайнятих в сільському господарстві, не платять податки. У тіні перебуває багато земель (у 2018 році - приблизно 40% всіх с/г земель), а це - мільярди коштів, які йдуть повз бюджет. До того ж, тіньова обробка землі породжує не паритетні умови конкуренції між "тіньовиками" і легальними агровиробниками.

Справа в тому, що земельні ділянки здаються в оренду за готівковий розрахунок, при цьому договори оренди не оформляються, а відповідні доходи власників ділянки ніде не враховуються. Оплата праці зайнятих в процесі обробки землі працівників також здійснюється за готівковий розрахунок - без сплати податку на доходи фізичних осіб, єдиного соціального внеску, єдиного податку четвертої групи спрощеної системи оподаткування або податку на прибуток підприємств.

Втрати бюджетів усіх рівні від тіньової обробки земель оцінюються в 60-90 млрд. гривень щорічно.

У парламенті є законопроект № 3131-д, спрямований на детінізацію агропромислового комплексу. Мета - ввести контроль за мінімальним податковим навантаженням на 1 гектар землі. Ухвалення цього документа або альтернативних, якими вирівнюється податкове навантаження на 1 га товарної землі в легальних с/г товаровиробників - з одного боку і "тіньовиків" - з іншого, дасть можливість провести детінізацію аграрного виробництва. Також це призведе до стимуляції додаткових надходжень до місцевих бюджетів".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!