ДУМКИ

Дмитро Золотухин : Лукашенко міг отримати від Путіна гарантії безпеки

15-09-2020 14:09

0

Дмитро Золотухин

експерт з інформаційних технологій, заступник міністра інформполітики (2017-2019 рр)

Підсумки візиту Лукашенко до Путіна і його можливі наслідки оцінив для видання «Коментарі» експерт Інституту постінформаційного суспільства, медіаексперт, заступник міністра інформполітики (2017-2019 рр) Дмитро Золотухін

"На мій погляд, зараз у Олександра Лукашенка і його політичних опонентів всередині Білорусі - одне і те ж завдання: бути максимально лояльними Володимиру Путіну. Бо саме Путін на даний момент є гарантом суверенітету і демократії в Білорусі. Умовний "захід" очікувано програв Білорусь, не бажаючи йти на нову конфронтацію з Кремлем. А вчорашній візит Лукашенка в Сочі був таким же очікуваним, як і "глибока заклопотаність" з боку Брюсселя та інших європейських столиць.

Щоб зберегти хорошу міну при поганій грі, Лукашенко повинен отримати від Путіна запевнення у фінансовій, військовій і дипломатичній підтримці. І при цьому, зберегти свою квазі-незалежність. Тобто - всидіти на двох стільцях.

Причиною тому - народні настрої білорусів. Більшість з них негативно ставляться до будь-яких "інтеграційних ініціатив" в сторону "Союзної держави". Але, в той же час, завдяки масовій пропаганді, пристрасно бажають братніх відносин з Кремлем і живлять повагу до Путіна.

Саме тому Тіхановська і інші лідери "опозиції" в Білорусі періодично звертаються до мудрості Володимира Володимировича світло сонечко.

З візиту Лукашенко до Путіна ми побачили 20 хвилин, в яких Лукашенко демонстративно вів себе улесливо до кремлівського сюзерену. Решта чотири години, на мій погляд, йшов досить жорсткий торг, в якому Лукашенко, як міг, захищав свої позиції. На мій погляд, він міг отримати від Путіна гарантії безпеки для себе і своєї сім'ї при будь-яких розкладах. І, в той же час, пообіцяти непублічний інтеграційний процес, який не передбачає об'єднання.

Для України з  цієї ситуації немає жодного хорошого виходу. Київ зайняв досить пасивну позицію по відношенню до подій в Мінську (лише сьогодні Верховна Рада прийняла заяву щодо ситуації в Республіці Білорусь - ред.). В результаті для нас будь-які вікна можливостей вже закриті. Та і для європейців - теж.

До кінця цього року Путін ще більш посилить свої позиції. Все буде залежати тільки від того, що зможе відстояти Лукашенко для себе особисто".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!