ДУМКИ

Андрій Гарнат : Соціальне напруження в Україні вже знаходиться в "червоній зоні"

21-09-2020 10:09

0

Андрій Гарнат

економічний експерт, координатор громадянської ініціативи " Рух бізнесу України"

Про помилки проекту держбюджету-2021, а також про те, чого чекає від влади малий і середній бізнес, розповів економічний експерт, координатор громадської ініціативи "Рух бізнесу України" Андрій Гарнат

"Ключовою помилкою бюджету-2021 є вже традиційне для України порушення самої базової логіки його формування, коли для розвитку видаткової частини необхідно спочатку створити передумови для природного зростання частини прибуткової.

А природне зростання доходів може бути досягнуто виключно за рахунок створення відповідних умов для розвитку і роботи бізнесу в країні, активації інвестора внутрішнього і залучення інвестора зовнішнього.

Ми ж спостерігаємо зворотну логіку у виконанні Мінфіну. Збільшення дохідної частини планується в основному за рахунок збільшення фіскального тиску (зростання мінімальної заробітної плати не призведе до збільшення доходів громадян, але збільшить витрати роботодавців), що само по собі, в період економічної кризи і падіння економіки, здатне привести лише до ще більшого пригнічення підприємницької активності, подальшого зростання безробіття і, як наслідок, соціальної напруги, яке вже знаходиться в "червоній зоні".

Програма портфельних гарантій в розмірі 10 млрд грн і компенсація відсотків за кредитами для малого і середнього підприємництва в розмірі 2 млрд грн є продовженням політики підтримки МСБ. Але, як і раніше, є механізмом досить складним, щоб його можна було назвати істотним по впливу інструментом на зростання економічного розвитку.

Питання впирається в вимоги комерційних банків, які, в більшості випадків, не дозволяють малим і середнім компаніям отримати анонсовані урядом доступні гроші.

При цьому, варто завжди пам'ятати важливий макроекономічний закон - збільшення державних витрат веде до скорочення інвестицій. А значить вкладати кошти в масштабну реконструкцію доріг треба продумано і збалансовано.

Малий і середній бізнес, як і раніше, чекає від влади нормалізацію податкового законодавства по частині зниження фіскального навантаження, спрощення адміністрування, а також зниження впливу на діяльність бізнесу з боку силових органів.

Але, на жаль, поки ми бачимо лише зворотні кроки".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!