ДУМКИ

Олена Хотенко : Бюро економічної безпеки не стане палицею-вибивачкою

22-09-2020 12:09

0

Олена Хотенко

віце-президент в Асоціації платників податків України

Голова ради в Інституті податкових реформ, віце-президент Асоціації платників податків України Олена Хотенко поділилася з виданням «Коментарі» думкою про проголосований парламентом в першому читанні законопроект про створення Бюро економічної безпеки (БЕБ)

"Позитив вже навіть в тому, що ліквідуються три структури, які раніше могли займатися (і нерідко займалися) не тільки перевіркою, але і цькуванням бізнесу. Мова про податкову міліцію (якої де-юре у нас кілька років як немає, а де-факто вона існує), а також економічні блоки в СБУ і МВС.

Планується створити єдиний органи, який буде поєднувати в собі всі функції захисту фінансової безпеки. Причому спочатку він буде проводити аналіз, контроль, моніторинг, а лише потім включати важелі впливу на тих, хто перейде "червоні лінії". Мова про несплату податків та інші моменти, пов'язані з економічною безпекою.

Щоб БЕБ не перетворився на інструмент для "кошмарення" бізнесу, не став палицею-вибивачкою, передбачений ряд механізмів. Вони чітко прописані в проекті закону. І якщо не буде змін, то легальний бізнес взагалі не помітить БЕБ. А для тих, хто буде займатися зловживаннями, є серйозні механізми впливу.

Я віру в цей законопроект. І не тільки тому, що брала участь в його написанні. Ми обговорювали всі ризики з фокус-групами, з бізнесом. І на аналізі всіх цих ризиків виписали законопроект - продуманий, зрозумілий, прозорий і лояльний до чесного бізнесу".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!