ДУМКИ

Максим Несміянов : Україну заполонили підробки

24-09-2020 14:09

0

Максим Несміянов

виконавчий директор Спілки споживачів України

Як карантинні обмеження впливають на права споживачів? Наскільки ситуація з цим в Україні гірше, ніж в інших країнах? Своїми думками з цього приводу з виданням «Коментарі» поділився виконавчий директор Союзу споживачів України Максим Несміянов

"Якщо подивитися на Західну Європу, ми бачимо, що ті ж споживачі кредитних послуг, які взяли іпотеку або якийсь інший кредит, отримали розстрочку на час карантину. Безпроцентну. Там все робиться для споживача, щоб він не зіпсував свою кредитну історію і залишився клієнтом банку.

В Україні такого, на жаль, немає. Найчастіше, якщо людина з якихось причин не може платити, в кращому випадку йому пропонують реструктуризацію. Але від відсотків його ніхто не звільняє.

Окрема історія - скасування планових перевірок на час карантину. У Європі, можливо, це призвело б до поліпшення бізнес-клімату. Але в Україні ми отримали зворотний ефект. Люди, які займаються фальсифікацією, масово стали випускати на ринок України підроблені продукти. Масло, згущене молоко, сири і так далі ... Все це пов'язано з тим, що контроль, який і так був слабким, зовсім скасували.

На цьому тлі особливо тривожно виглядають чутки (ходять з березня), що влада має намір розформувати Держпродпотребслужбу. Мовляв, з'явиться новий орган. Якийсь ... При цьому офіційної позиції Кабміну з цього приводу як не було, так і немає. Схоже, в якийсь момент нас просто поставлять перед фактом.

На жаль, але права споживачів, людина, її здоров'я - точно не в пріоритеті у нашій владі. Споживача вигідно обдурити, обхитрити, забрати гроші. Але вирішувати його проблеми ніхто не збирається.

Влада постійно зайнята передвиборними і поствиборними іграми,  Держпродпотребслужба в напівмертвому стані, кібер-поліція і себе-то не може захистити (згадаємо вчорашній злом), що вже говорити про нас. Тим часом, кібер-злочинність з початку корона-кризи зросла в рази. Шахраї зламують соцеті, виманюють гроші під виглядом рідних, знайомих, друзів ... Проблем у споживачів - маса, але в уряду, схоже, немає розуміння, як їх вирішувати. Чи немає бажання це робити".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!