ДУМКИ

Тетяна Попова : Законопроект про медіа повинен об'єднувати медіа-спільноту, а не навпаки

05-10-2020 15:10

0

Тетяна Попова

ведуча телеканалу ДОМ (ДІМ), член Ради з питань свободи слова при президенті України, екс-заступник міністра інформполітики, радник міністра оборони (2014-2015)

На цій сесії український парламент може прийняти законопроект "Про медіа", до якого є чимало запитань. Своєю думкою про цей документ з виданням "Коментарі" поділилася ведуча Телеканалу ДОМ (ДІМ), член Ради з питань свободи слова при президенті Володимирі Зеленському, екс-заступник міністра інформполітики, радник міністра оборони (2014-2015) Тетяна Попова

"У законопроект про медіа закладено низку позитивних моментів. Ми повинні були прийняти цей закон ще в 2016 році.

Зараз робота медіа регулюється чинним законодавством, явно застарілим і не відповідаючим сучасному економічному і технологічному розвитку. Немає єдиних стандартів і правил для гравців медіаринку. Відповідно - немає здорової конкуренції.

Все це спробували прописати в законопроекті 2693-д. Але редакція документа від 02.07.2020 викликала серйозну критику.

При підготовці законопроекту депутати Комітету з гуманітарної та інформаційної політики (і ті, хто готував їм законопроект) поговорили з представниками радіо, ТБ. Але не обговорили документ з українськими онлайн-ресурсами. З сайтами. Їх інтереси представляють, зокрема, Національна спілка журналістів України (НСЖУ), Асоціація медіа-бізнесу. Їх, на жаль, не вислухали. Або, вислухавши, не прийняли їх рекомендації.

В результаті є чимало зауважень: і щодо занадто великих повноважень Нацради, і щодо підстав для анулювання ліцензії і скасування реєстрації суб'єктів у сфері медіа, і інших...

А тому з боку представників медіа чітко прозвучали сигнали про необхідність доопрацювати текст законопроекту "Про ЗМІ" перед його розглядом Верховною Радою в першому читанні.

Вважаю, що для спокійного прийняття цього закону важливо, щоб рекомендації українських онлайн-ресурсів (і не тільки їх) були враховані.

Як питання буде вирішуватися далі, мені важко сказати. На мій погляд, законопроект про медіа повинен об'єднувати медіа-спільноту, а не навпаки. Поки, як я розумію, робота над ним триває. І до місцевих виборів він навряд чи буде прийнятий".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!