ДУМКИ

Єгор Чернєв : Україна переходить в цифрову еру

08-10-2020 14:10

0

Єгор Чернєв

народний депутат України IX скликання

З вересня наступного року в державних органах влади України, завдяки продуктам проекту «Дія», усі послуги планується зробити цифровими і більше не використовувати папір. Ці плани для видання «Коментарі» оцінив народний депутат України IX скликання, заступник голови комітету, голова підкомітету цифрової економіки, інноваційного розвитку і електронного бізнесу Комітету ВРУ з питань цифрової трансформації Єгор Чернєв (фракція «Слуга Народу»)

"Будь-які свої проблеми та питання з державою громадяни тепер зможуть вирішити через смартфон або вебсайт. І це ще один крок до тієї самої "державі у смартфоні", про яку так багато говорилося.

Таке рішення не тільки суттєво заощадить бюджетні кошти на канцелярію, держапарат і прикриє багаточисельні корупційні схеми, а й значно підвищить якість життя громадян – від них більше не вимагатимуть паперових довідок чи інших документів.

Цифровізація послуг майже повністю усуває людський фактор у вигляді чиновника, який оформлює паперові документи, і тим самим знімає ризик хабарництва та бюрократії. Людям більше не доведеться витрачати час на черги або давати хабарі.

Крім того, це дозволить значно підвищити швидкість та ефективність документообігу органів. Документи більше неможливо буде загубити – всі вони зберігатимуться в електронних базах даних.

Завдяки цифровізації послуг ми поступово будемо наближатися до європейських стандартів життя, в центрі яких – людина, а не державний апарат.

Водночас на момент впровадження нових правил ми зіткнемося і з деякими проблемами.

Найперше, це стосується величезної кількості паперових документів, що залишилися на руках громадян, і які так чи інакше треба переводити в електронний вигляд. Адже їхньої електронної версії у держави немає.

Ускладнює ситуацію також низька цифрова грамотність громадян, особливо похилого віку.

Крім того, в Україні на сьогодні проникнення інтернету у регіонах є недостатнім. Але цю проблему ми маємо вирішити протягом найближчих двох років.

Проте, незважаючи на певні труднощі і перепони, затягувати з цифровізацією сектору держпослуг далі не можна. Весь цивілізований світ швидко рухається вперед, і нам треба його прискорено наздоганяти".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!