ДУМКИ

Ігор Макієвський : Є кілька причин, чому затягується запуск грального ринку в Україні

19-10-2020 19:10

0

Ігор Макієвський

голова Всеукраїнського об'єднання роботодавців галузі відпочинку і розваг

Голова Всеукраїнського об'єднання роботодавців галузі відпочинку і розваг Ігор Макієвський розповів виданню «Коментарі», чому запуск грального ринку до сих пір залишається в Україні заблокованим

"Є кілька причин, чому затягується запуск ринку, хоч відповідний закон підписаний і вступив в силу в серпні.

Одним з ключових моментів є створення Ігрової комісії (уповноваженого органу), яка є органом виконавчої влади, регулятором ринку. Саме на цю комісію покладено функції видачі ліцензій, запуску ринку. Процес формування комісії йде і, думаю, найближчим часом вона буде сформована. Хоча ми відзначаємо, що формування уповноваженого органу відбувається не зовсім юридично коректно.

Закон, як і раніше, містить дві взаємовиключні норми.

За однією нормою - формуванням комісії керує комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики. Саме він формує орган з відбору семи членів комісії. Після чого їх подають на затвердження в Кабмін.

За іншою практикою - все вирішує Кабмін, без участі профільного комітету ВР.

Депутати повинні в сесійній залі визначитися: або Кабмін керує процесом, або комітет. Але Кабмін почав формувати комісію, не чекаючи остаточного юридичного визначення. А це може стати приводом для оскарження даної процедури (адже комісія формується в порушення норм закону) зацікавленими сторонами.

Викликає питання і прозорість процесу. Все розвивається кулуарно. Тим, хто бажав брати участь в конкурсі, була можливість подавати кандидатури з 7 по 12 жовтня, такий термін подачі документів встановив Кабмін. Але хто про це чув? За логікою, цей процес повинен був супроводжуватися певною медійної підтримкою. Заздалегідь слід було оголосити і про сам конкурс, і про вимоги до кандидатів. Як з'ясувалося, далеко не всі, хто зумів докопатися до відповідної інформації, змогли підготувати необхідні документи в такий стислий термін. Фактично інформація про конкурс носила закритий характер. Що є неприпустимим з огляду на підвищену увагу до формування даного ринку. Адже важливо було показати, що держава набирає незалежних кандидатів, які будуть працювати в інтересах ринку і бюджету, а не в інтересах приватних осіб.

Другий момент, який гальмує запуск ринку, - відсутність механізмів присвоєння "зірковості" готелів. Згідно із законом, всі гральні зони розміщуються в готелях певної "зірковості" - від 3 до 5 зірок. А отримання категорій "зірковості" - це цілий механізм. Зараз він замикається на Держагентстві розвитку туризму, яке діє при Міністерстві культури. Там теж формується комісія, яка повинна привласнювати "зірковість". Але вона ще не сформована. Також ще не прийняті нові вимоги для отримання "зірковості".

А згідно із законом, щоб отримати ліцензію, потрібно спочатку отримати категорію "зірковості" для готелю, на території якого передбачається розміщення об'єкта грального бізнесу. А потім отримати від Ігрової комісії якийсь документ дозвільного характеру - на предмет того, що це приміщення відповідає закону про держрегулювання грального бізнесу. І лише після цього можна подавати документи на отримання ліцензії.

Як тільки будуть сформовані два ці органи, можна буде говорити про те, що розблокована сама процедура отримання ліцензій - і ринок може рухатися далі".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!