ДУМКИ

Михайло Соколов : 10 млрд грн просто вкрали у держави за три роки на іграх з землею

21-10-2020 08:10

0

Михайло Соколов

заступник голови Всеукраїнської аграрної ради, член Наглядової ради Української ради бізнесу

Новий указ президента про передачу державних земель сільгосппризначення в управління громад, не прийняті земельні закони ... Чого чекати далі? Своєю думкою з виданням «Коментарі» поділився заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР) Михайло Соколов

"Указ президента про передачу державних земель с/г призначення в управляння громад – це надзвичайно позитивний крок. Верховна Рада відверто затягує прийняття відповідного законопроєкту №2194. Вочевидь, є чимало людей, які матеріально не зацікавлені в тому, щоб він був прийнятий. Тепер причин для супротиву стане менше.

Судячи з інформації, яку оприлюднив голова Держгеокадастру Роман Лещенко, супротив щодо такого кроку був не дарма. Наявність цієї землі в розпорядженні відомства дозволяло колишньому керівництву Держгеокадастру та уряду централізовано її роздавати "кому потрібно". Таким чином, з 2017 року з державної власності вивели приблизно 6 млн га землі. А станом на 2017 рік у нас всього у державній власності було 10,5 млн га земель с/г призначення.

Якщо оцінити збитки в коштах, то це приблизно 10 млрд грн. І оцінка ця, скоріш за все, занижена. Вона не включає в себе цінності корисних копалин, що залягають під вже розданими ділянками.

Ми боремось за отримання мільярда доларів кредиту, а тут 10 млрд грн просто вкрали у держави за 3 роки. Фактично, по 3 млрд грн щороку. І, на жаль, у багато чому ми спізнились.

Проблема в тому, що не можна сказати, що ці землі роздали зовсім незаконно. Формально її всю видавали, як землю, призначену для особистого селянського господарства (ОСГ). Таким правом формально міг скористатись кожен українець. Однак в реальності отримували землю "потрібні" люди. Часто із ними наперед домовлялись, що вони після отримання продадуть свою землю, кому треба.  Адже землі, що виділяються  під ОСГ не потрапляють під дію мораторію. Тому їх спокійно можна продавати. І зараз ми можемо бачити, що в окремих людей сконцентрувалось по кілька тисяч га землі.

Разом з тим, були випадки, коли землю по кілька разів видавали одним і тим же людям. А законом установлено, що людина може її отримати одноразово. І це – пряме порушення. Таку землю можна повернути назад у державну власність. Скільки її – наразі невідомо, потрібно досліджувати. Також теоретично можливо повернути землі, якщо вдасться довести факт змови. Коли  людям пропонували використати для отримання землі їхні паспортні дані за гроші. Однак, потрібно визнати, що у цьому випадку це дуже важко зробити.

На жаль, інформація про відвертий дерибан державних земель не надто сколихнула наше суспільство – політиків, громадських активістів. Залишається сподіватись, що Держгеокадастр, озвучивши інформацію, добиватиметься повернення хоча б частини земель назад у державну та комунальну власність".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!