ДУМКИ

Ігор Голубаха : Не повинно бути грантожерства в туристичній галузі

23-10-2020 10:10

0

Ігор Голубаха

голова Всеукраїнської Асоціації туроператорів

Міністр культури і інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив, що учасники туристичної галузі повинні використовувати карантин для перезавантаження і бути готовими після його завершення скористатися можливостями, які будуть створені для розвитку туризму. Цю заяву прокоментував нашому виданню голова Всеукраїнської Асоціації туроператорів Ігор Голубаха

"З огляду на ситуацію з корона-кризою, карантином і падінням економіки, туризм, звичайно, повинен перезавантажуватися. Змінювати підходи, стиль роботи. Більше переходити на онлайн в спілкуванні з клієнтами. Але поки не видно, щоб Держагенція розвитку туризму України якось в цьому допомагало. Втім, поки воно комплектує штат...

Нові можливості - це, напевно, про програму "Велике будівництво". Так, ремонтуються дороги. Це позитив. З'являється більше можливостей більш-менш швидко і безпечно подорожувати автотранспортом по Україні. І, безумовно, до можливостей необхідно віднести пропозицію професіоналів галузі про введення проміжної ставки ПДВ (7%) на послуги з розміщення туристів, яке підтримав президент України і рекомендував парламенту до негайного законодавчого оформлення. Це здешевить турпродукт і зробить його більш привабливим і доступним для споживача.

Якщо говорити про внесений в парламент оновлений законопроект про туризм, то він носить більше декларативний характер і в основному змінюється сама назва Закону України "Про туризм". Він являє собою компіляцію статей з різних попередніх законопроектів, які раніше були відкинуті професійним співтовариством і парламентом.

Головне нововведення - це Стаття 28. Фінансове забезпечення виконання туроператором зобов'язань перед туристами, редакція і механізм вже давно відпрацьований нами зі страховим ринком. І ми тільки вітаємо його законодавче застосування. Однак, не зрозуміло навіщо вставляти в законопроект недіючий по відношенню до захисту туристів механізм банківських гарантій. Загалом, законопроект не виправдав очікувань професійної спільноти. Упевнений, що йому дістанеться чимало критики як в Комітетах ВРУ так і в Міністерствах і відомствах.

Що стосується виділених коштів на туризм. Мені здається, що їх витрачання в частині підтримки бізнесу через грантові програми фонду при профільному Міністерстві - не вірно. Не повинно бути грантожерства в туристичній галузі. Неправильно виділяти гроші на окремі компанії, програми. Куди краще - на механізми, які будуть запускати всю галузь, робити її більш привабливою, в тому числі - в ціновому сенсі. Може йтися про зниження вартості авіа, ж-д і автобусних перевезень в Україні через дотації перевізникам. Наприклад, здешевити (або зробити безкоштовними) квитки для дітей, для людей з особливими потребами. Дати їм можливість більше подорожувати по Україні. І, звичайно, необхідна державна підтримка основним платникам податків в галузі (сертифікованим засобам розміщення) - як в зниженні податкових навантажень (земельний податок та комунальні платежі), так і в прямих фінансових компенсаціях.

Безумовно, перезавантаження в галузі не відбудеться без прийняття законодавчих змін, спрямованих на залучення інвестицій в туристичну індустрію. Проекти необхідних законодавчих норм нами розроблені".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!