ДУМКИ

Максим Несміянов : Жорсткість карантину буде розоряти українців

26-10-2020 08:10

0

Максим Несміянов

виконавчий директор Спілки споживачів України

Не виключено, що карантин в Україні посилять аж до чергового локдауна. Як це відіб'ється на споживачах і країні в цілому? Видання «Коментарі» поцікавилося думкою виконавчого директора Союзу споживачів України Максима Несміянова

"Якщо закриють економіку, як це було навесні, ми побачимо знову закриті ринки. І ціни в супермаркетах, які не відповідатимуть ринковим. Овочі, фрукти, які в сезон у звичайного селянина, фермера - дешевше, в супермаркетах є і будуть - дорожче при якості явно нижче. Ми почнемо переплачувати.

Нагадую, що з цього року багато разів збільшилися випадки шахрайства в Інтернеті. З'явилася величезна кількість Інтернет-магазинів - підробок. Це буде тривати. Контролю з боку держави більше не стало. Коли пропадає офлайн торгівля, онлайн-торгівля починає працювати на максимальних обертах. І шахраї однозначно цим будуть користуватися. Споживачам потрібно бути надуважними. Перед перерахуванням грошей - максимально все перевірити ще раз.

Окремо хочу відзначити, що споживачі в очікуванні повторного закриття економіки значно зменшили свої витрати. Ми бачимо падіння продажу по багатьох сфер. На місцях ситуація ще гірше, ніж в Києві.

У населення - погані очікування на кінець цього року і на всю зиму. Ніхто не розуміє, що держава ще придумає. Сім'ї не знають, як планувати свій бюджет, щоб не залишитися жебраками, без засобів до існування.

Ще одна проблема, яка так і не вирішена - транспорт. Ми розуміємо, що люди не кинуть роботу. А по транспорту йдуть посилення карантинних засобів: скорочується кількість маршрутів, заповнюють тільки сидячі місця і т.д. А як люди поїдуть, якщо транспорту і раніше не вистачало, а тепер - і поготів? Вимоги виставили, а умов, щоб це працювало, не створили. Що буде відбуватися в червоних зонах - важко навіть уявити. Про що думає центральна влада, коли приймає відповідні рішення або дає нездійсненні рекомендації?

Доведеться переплачувати, шукати таксі. Але на це у багатьох грошей немає. Це як у класичній комедії - "наші люди в булочну на таксі не їздять".

Ще одна проблема - ЖКГ. У момент жорсткого весняного карантину багато українців перестали платити за комунальні послуги. Чи прорахувала влада, що буде, якщо закриють економіку в опалювальний період - і платежі впадуть на мізер? А якщо не будуть вивозити сміття, ми крім коронавируса, можемо отримати ще й чуму. Щури, неприбрані відходи тощо ...

Як звичайний громадянин і споживач - я не розумію, що відбувається. Як, думаю, багато хто. При цьому запас міцності у багатьох українців - вкрай низький".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!