ДУМКИ

Алекс Ліссітса : Про низьку явку, децентралізацію і шанси лідерів

27-10-2020 11:10

0

Алекс Ліссітса

аграрний експерт, президент Асоціації " Український клуб аграрного бізнесу»

Президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) Алекс Ліссітса висловив виданню «Коментарі» думку про низьку явку на місцевих виборах і важливість децентралізації

"Зараз Україна живе виборами, які відбулися 25 жовтня. Зведення про останні події на виборчих дільницях лунають з кожної праски. Так було завжди, але цього разу в очі кидається низька явка електорату. Майже всюди вона не перевищила 50% (згідно з даними ЦВК, загальна явка склала близько 37% - ред.). Експерти з Фейсбуку повідомляють про причини низької активності: мовляв, втомилися люди від виборів.

Дійсно, в минулому році у нас були вибори президента, парламентські вибори. В цьому році - місцеві вибори.

Чимало, так.

Хоча, хвилинку. Я перед тим, як написати цей текст, вивчив результати недавніх місцевих виборів в Німеччині. І ось (хто б міг подумати!) - там теж явка не перевищувала 50%. Але там і близько немає таких виборчих перегонів як у нас.

Це для роздумів.

Але я хотів би відзначити кілька чинників, значення яких із часом тільки зростатиме. Всі вони пов’язані з реформою децентралізації, яку провів уряд Володимира Гройсмана. Особисто я вважаю цю реформу найважливішою за останні п'ять років. Тим більше, що вона прямо впливає не тільки на регіональну економіку, а й на політику, яка (згадаймо класиків) є концентрованим виразом економіки.

У чому саме цей міцний зв'язок децентралізації і виборів?

Відповідь в самій суті реформи. Децентралізація змінила парадигму взаємодії регіонів і центру. Тобто, гроші, зароблені місцевою владою, вже не перетікали в умовний Центр (а потім звідти розподілялися між регіонами), а залишалися на місцях. Це вперше в історії України дало територіальним громадам можливість заробляти самостійно. І ось саме у цьому - важіль політичного впливу. Як ви думаєте, за якого лідера проголосують виборці на місцях: за того, хто наповнює місцевий бюджет грошима або за того, хто продовжує годувати порожніми обіцянками?

Відповідь очевидна.

Хороший приклад - Чернігівська область. Я подивився на місцеві результати виборів і зрозумів, що у лідерів, які знають свою роботу, не буде проблем в політиці. Якщо ти скористався перевагами децентралізації, зумів заробити гроші, а потім вклав їх в лікарні, в дороги або в інфраструктуру - то за тебе проголосують. Раніше добробут регіонів залежав від Центру, а тепер - бери керуй, доводь своє лідерство. Є результат - є довіра.

Цьому навіть низька явка не завадить.

І, навпаки... Ти можеш скільки завгодно розставляти партійні намети і білборди, але якщо результатів на місцях немає, то і голосів навпроти твого прізвища в бюлетені не чекай. І тоді, так - хто винен? Низька явка!

До речі, цей алгоритм, коли майбутнє лідерів залежатиме від результатів їхньої роботи на місцях, буде тільки посилюватися. Це стало очевидно після того, як президент своїм указом передав частину державних сільськогосподарських земель у користування територіальним громадам. Земля - це потужний інструмент, за допомогою якого регіони зможуть заробляти ще більше, а їхні лідери отримають ще більший кредит довіри виборців.

Тому не треба переживати за низьку явку. Не треба переживати - які партії пройшли, а які ні. Не заламуйте руки, що десь перемогла опозиція, а десь залишилася колишня влада. Упевнений, через 5 років, коли в регіонах будуть голосувати за справді ефективних лідерів, все зміниться.

Все вирішуватиметься на останній милі".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!