ДУМКИ

Вадим Івченко : Чому повинен піти міністр економіки України

03-11-2020 12:11

0

Вадим Івченко

депутат Верховної Ради VIII, ІХ скликань

Депутат Верховної Ради VIII, IX скликань, заступник голови партії ВО "Батьківщина" Вадим Івченко впевнений, що державі потрібна активна політика зайнятості населення, а міністр економіки Ігор Петрашко з цим не справляється

"Колишній прем’єр-міністр України Олексій Гончарук анонсував у 2020 році створення 200 тис. нових легальних робочих місць та скорочення пошуку роботи в середньому з 3,6 до 2 місяців. Його послідовник – Денис Шмигаль - у травні 2020 року у проекті Програми діяльності уряду задекларував пріоритет на створенні 500 тис. додаткових робочих місць.

Дива традиційно не сталося, бо вже у серпні Кабінет міністрів оголосив, що не зміг виконати обіцянку, проте продовжує працювати у цьому напрямку, аби реалізувати ідею в майбутньому.

На жаль більшість громадян України вже звикли до подібного "державницького" підходу до вирішення питання зайнятості населення та й загалом державної політики. І поки одні слухають обіцянки змін на краще майбутнє, то інші, втративши надію на працевлаштування на Батьківщині, змушені шукати кращої долі за кордоном. А це, за різними експертними оцінками, від 5 до 8 млн. наших громадян.

Для виправлення ситуації потрібно:

1. Змінити політику Нацбанку щодо кредитування та оподаткування малого підприємництва та громадян - для стимулювання створення робочих місць, розвитку малого та середнього бізнесу, залучення самозайнятих людей до праці.

2. Стимулювати підприємства всіх форм власності на переоснащення своїх основних засобів (станків, цехів, виробничих комплексів тощо). Це можна зробити шляхом зменшення оподаткування на ці цілі або скасуванням мита на ввезеня відповідного обладнання на територію України.

3. Стимулювання розвитку виробництва товарів з високою доданою вартістю. Особливо зроблю наголос на переробці сільськогосподарської продукції. Наприклад, питання переробки кукурудзи на біоетанол. Нагадаю, Україна посідає четверте місце в світі по експорту кукурудзи. За сировину отримуємо понад $2,5 млрд. А скільки б отримували якщо б переробляли третину цієї кукурудзи на біоетанол? Тільки розгляд законопроекту щодо виробництва біоетанолу вже не один рік блокується у Раді, оскільки він нанесе величезні збитки “бензиновому лоббі”. Хоча цією добавкою ми значно поліпшуємо екологічну складову.

4.Трансформування держави від "апарату насильства" до зручного сервісного комплексу з допомоги громадянам.

5. Створити сприятливі умови для повернення людей в Україну. Потрібно не лякати їх різними податками на зароблене, а подякувати за те, що кошти, які вони заробили важкою працею на чужині, привозять в Україну та вкладають в нашу економіку.

Ці кроки можуть стати ефективним засобом боротьби з безробіттям, підвищать конкурентоспроможності робочої сили та забезпечать передумови для економічного зростання України. Адже відтік кадрів є серйозним викликом для влади тому, що масштаби цієї проблеми є вже питанням національної безпеки.

Саме відсутність всіх цих кроків від уряду, обіцянки і обмани від влади змусили мене ініціювати постанову про звільнення міністра економіки і торгівлі Ігоря Петрашка".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!