ДУМКИ

Євген Філіндаш : Чому в Україні не працюють реформи

10-11-2020 19:11

0

Євген Філіндаш

народний депутат IV и V скликань, директор Українського центру соціальної аналітики

Нардеп IV і V скликань, директор Українського центру соціальної аналітики Євген Філіндаш висловив виданню «Коментарі» думку, чому реформи, яких так багато останнім часом в Україні, виходять «кривими»

"У Верховній Раді зараз - тиждень затишшя перед сутичкою по Конституційному суду і відновленням е-декларування. А я хочу нагадати нардепам, що це вже не перша реформа, яку Україна урочисто за вказівкою США і Європи зробила, стрічку перерізала, а через пару років її повністю або частково скасували.

Згадайте, що недавно той же КСУ визнав неконституційним призначення директора НАБУ. І річ не тільки в тому, що КСУ поганий, а в тому, що у нас багато реформ виходять "криві". І не злітають вони тому, що ми намагаємося всім подобатися і стругати їх по чужих лекалами.

Точно, як з е-декларуванням, у нас може вийти і з реформою Служби безпеки. Тому що Європа хоче, щоб СБУ була громадянської структурою і не займалася слідством. А в нашій Конституції написано, що це повинно бути воєнізоване формування! Якщо ми підемо на поводу у європейців, то суддя Тупицький через рік-другий з чистою совістю скасує таку реформу - і буде правий!

І, нардепи, які щось там мудрують над реформою, нагромаджують якісь неземні конструкції замість того, щоб чітко виставити рамки згідно з нашою Конституцією... Навіщо ви зараз ховаєте голови в пісок? Немає зараз конституційної більшості, щоб міняти основний закон, значить, треба діяти не поспішаючи.

Але в свіжому варіанті реформи СБУ, який написав комітет з нацбезпеки, навіть шукати порушень Конституції довго не треба! Можна просто взяти і ткнути в перший: не брати на роботу співробітників, у кого є дружини, діти, брати і сестри з громадянством РФ. За таке теж можна спокійно в суд подавати, як порушення прав і свобод людини. Тому що навіть в вашої улюбленої Америці емігрантка з Чернігівщини стала конгресменом! І її ніхто не фільтрував, як вихідця з третього світу, як ви зараз прикриваєтеся країною-агресором.

Давайте, шановні нардепи, нарешті читати в першу чергу свою Конституцію і ставити її в основу всіх реформ, а не слухати приїжджих реформаторів. Грузини, литовці, поляки та американці у нас вже займалися - успіхи на обличчя, що в поліції, що в медицині, що в дорожньому фонді, що в оборонпромі. Ви ж дозволяли їм займати посади на стратегічних підприємствах і в міністерствах?

Я за те, щоб всі читали закони і діяли по ним, а не робили винятку, тому що так радить великий брат. Особливо, якщо вони стосуються нацбезпеки, СБУ. Нам потім з цими реформами жити і працювати. І країну захищати".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!