ДУМКИ

Юлія Пілецька : Екуменічне спілкування як перший етап Унії 2.0. або чи є привід говорити про майбутню унії ПЦУ і УГКЦ

17-11-2020 17:11

0

Юлія Пілецька

Керуючий партнер Консалтингової групи Concept GR

Керуючий партнер Консалтингової групи Concept GR Юлія Пілецька розповіла виданню "Коментарі", що може послідувати за пропозицією Вселенського патріарха Варфоломія переглянути православну еклезіологію

Вселенський патріарх Варфоломій минулої суботи, 14 листопада, дав знакове інтерв'ю греко-американській газеті Εθνικό Κήρυκα ( "Національний вісник"), тому що з вуст Варфоломія пролунала пропозиція переглянути православну еклезіологію (тобто вчення про соборну природі Церкви).

"Ми, православні, повинні проявити самокритику і переглянути нашу еклезіологію... Ми повинні визнати, що в неподільній Вселенському Православ'ї є Перший, не тільки по честі, але Перший з особливими повноваженнями", - закликав патріарх Варфоломій.

Цікаво, що сьогоднішня позиція патріарха Варфоломія суперечить його діям зі створення Православної церкви України. Виходячи з його слів, виходить, що тоді Вселенський патріархат діяв всупереч православної еклезіології. Справа в тому, що патріарх Варфоломій обґрунтував своє рішення підписати "Патріарший і Синодальний томос надання автокефального церковного устрою Православної церкви України" тим, що він є першим щодо влади, а не просто першим серед рівних православних церков світу.

А тепер, як заявив сам Варфоломій в інтерв'ю, слід "проявити самокритику і переглянути нашу еклезіологію".

Правда, якщо судити не за словами, а за справами, то Вселенський патріархат давно знайшов відповідь на це питання. І першість тут відводиться аж ніяк не патріарху Константинополя - Нового Риму. Так офіційно звучить титул Вселенського патріарха Варфоломія. Хоча, наприклад, влада Туреччини не визнає цього титулу, а вважають Варфоломія всього лише главою грецької православної громади.

Зверніть увагу, що на спільній літургії патріарха Константинополя - Нового Риму Варфоломія і Папи Римського Бенедикта 30 листопада 2006 року в Стамбулі ім'я Римського понтифіка було вимовлено першим. І це при тому, що сама служба з католиками заборонена цілою низкою канонів православної Церкви. У тому числі й апостольським правилом "Єпископ, пресвітер, або диякон, тільки молився з єретиками, хай буде відлучений. Якщо ж дозволить їм діяти будь-яким чином, як служителям Церкви, то нехай буде позбавлений сану "(Правила Святих Апостолів). Втім, сам Варфоломій не вважає понтифіка єретиком, бо відкрито заявляє про готовність визнати примат Папи Римського: "Якщо ми... дійдемо згоди з Католицькою Церквою в тому, що стосується значення терміна "першість", яким воно було в першому тисячолітті, то Вселенського патріарха не важко визнати першість Римської кафедри і зайняти друге місце". А яким бачить значення поняття "першість" Варфоломій, ми вже знаємо.

Таке бачення Варфоломія пояснює, чому Православна церква України, яка відповідно до свого статуту і Томосу є підпорядкованою структурою Вселенського патріархату, постійно вступає в молитовне спілкування з Українською греко-католицькою церквою (УГКЦ), що підкоряється Ватикану. І таке молитовне спілкування ПЦУ і УГКЦ сильно бентежить українських православних, хоча патріарх Варфоломій, як бачимо, нічого поганого в цьому не бачить.

Прикладів тому не злічити. Досить набрати в пошуку на офіційних сайтах УГКЦ ключове слово "ПЦУ" або на сайті ПЦУ слово "УГКЦ". Помітили це навіть в Греції. 179 чільних представників духовенства, ченців і мирян Елладської православної церкви в своєму відкритому листі від 11 вересня 2019 р. просили архієпископа Афінського Ієроніма не визнавати ПЦУ. І на підтвердження своєї позиції автори листа наводили такі аргументи "керівництво нової автокефальної церкви не гарантує дотримання церковної етики (співпраця з уніатами ...)".

Дійсно, є багато випадків співпраці ПЦУ з УГКЦ. Як приклад можна привести присутність митрополита Переяславського і Вишневського ПЦУ Олександра (Драбинко) на католицькій месі в Патріаршому соборі Воскресіння Христового УГКЦ на Лівому березі. Під час меси Олександр подарував одному з беруть участь ієрархів УГКЦ панагію покійного предстоятеля УПЦ МП Володимира (Сабодана).

Цікаво, що в минулому Олександр був особистим секретарем покійного предстоятеля УПЦ митрополита Володимира, який дуже активно виступав проти будівництва цього собору УГКЦ в Києві.

До речі, зведення цього собору Воскресіння Христового голова УГКЦ Святослав (Шевчук) називає "знаком відродження Києва як світового духовного центру християнства".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!