ДУМКИ

Анатолій Макаренко : Українська митниця стала розмінною монетою між апетитами кланів контрабандного лобі, корумпованих політиків і вічно голодних силовиків

19-11-2020 14:11

0

comments2245

Анатолій Макаренко

десятий голова Державної митної служби України, екс-заступник голови Державної фіскальної служби України

Новим головою Державної митної служби України призначено Павла Рябікіна. Чи допоможе це зробити роботу ДМСУ більш ефективною? Що потрібно зробити для того, що митниця перестала бути «сірою зоною» і почала реально наповнювати бюджет? Своєю думкою з виданням «Коментарі» поділився український держслужбовець вищого рангу, десятий голова ДМСУ, екс-заступник голови Державної фіскальної служби України Анатолій Макаренко

"Павло Рябікін - досвідчений менеджер і політик. Користується авторитетом серед багатьох митників, наприклад Бориспільської митниці, з якої взаємодіяв на останньому посту керівника ДП "Бориспіль".

Але "митне поле" рідко для кого з керівників відомства ставало "злітною смугою". Занадто багато ризиків, занадто вразлива посаду. Після 2010-го року митниця стала розмінною монетою між апетитами кланів контрабандного лобі, корумпованих політиків і вічно голодних силовиків. У кожного з чергових президентів не вистачало волі і мізків перетворити митницю країни в сильний, незалежний від негативного впливу орган. Підкреслюю - не у уряду, якому митниця підпорядкована нормативно, а у реального керівника країни цієї волі не було. Одних догоджали золотими батонами, інших, менш досвідчених, байками про успіхи і досягнення на кордоні.

Буде у нового керівника підтримка і розуміння президента і його офісу, є шанс на кращий варіант розвитку митниці.

Викинувши з ланцюжка кадрових рішень Мінфін і інших прилипав, керівник зможе зібрати команду. Залишать, наприклад, заступник міністра фінансів Драганчука - куратором-узгоджувальником кадрових рішень, не буде толку. Він наповнив митницю одіозною шантрапою і, природно, зацікавлений в її збереженні і примноженні.

Список таких ризиків можна продовжувати довго.

Як на мене, якщо керівник зможе призначити хоча б двох профільних заступників голови, керівників 3-4-х важливих департаментів, начальників шести ключових митниць, у нього буде шанс почати ефективну роботу. Але діяти потрібно швидко і рішуче, зачистивши новоявлений контрабандний офіс, про існування якого відомо всім більш-менш обізнаним в митній справі людям.

У будь-якому випадку, сподіваюся, що після величезної смуги лихоліття митниця отримала керівника, який зможе відстояти її професійні інтереси, захистити гідних підлеглих, очиститися від баласту, дати економічний ефект бюджету.

Як колишній керівник відомства і віце-президент Асоціації платників податків, буду уважно спостерігати за процесами всередині митниці. Співробітники її повинні відчувати не тільки залізну руку керівників, а й плече підтримки. А бізнес повинен, врешті-решт, знайти в особі митниці не супротивника, а партнера в розвитку зовнішньоекономічної діяльності".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!