ДУМКИ

Ярослав Жаліло : У мінливому світі змінюється і поняття, і важливість ресурсів

23-11-2020 11:11

0

Ярослав Жаліло

президент Центру антикризових досліджень

Президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жалило прокоментував виданню «Коментарі» економічний аудит України, який нещодавно презентував Кабінет міністрів

"Так званий "аудит" - швидше акція, розрахована на публічний ефект, ніж частина технології стратегування. В цілому, прогалини в наших реформах, які призводять до втрати потенційних можливостей, фахівцям давно відомі. І розрахунки, скільки саме ми втратили в результаті цього (які викликали масу іронічних коментарів у медіа), хіба що можуть бути додатковим стимулятором прийняття рішень. Тому від них ніякої точності і не потрібно. Підраховувати втрати можна за будь-якою зручною методикою.

Турбує інше. Якщо стратегування розпочато з підрахунків, скільки ресурсів ми не використовували, існує ризик скочування до стандартного "відресурсного" підходу, при якому заморожуються наявні тренди і спеціалізація економіки.

Насправді, в мінливому світі змінюється і поняття, і важливість ресурсів. Тому стратегія повинна бути орієнтована на те, щоб прогнозувати, які ресурси будуть затребувані в майбутньому десятилітті, а також, щоб створювати, а не проїдати ресурси. Тому стратегія-2030 повинна, перш за все, формувати інститути, на які спиратимуться адаптивність, гнучкість, динамічність і інклюзивність економіки. Для того, щоб формувати ці інститути, "аудит", власне, не потрібен".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!