ДУМКИ

Олексій Дорошенко : В Україні держава фактично воює з малим і середнім бізнесом

08-12-2020 12:12

0

Олексій Дорошенко

голова Національної Ради економічного розвитку і Української асоціації постачальників торговельних мереж

На думку голови Національної Ради економічного розвитку і Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенко, держава не помічає потреб малого та середнього бізнесу і намагається пройти кризовий час за його рахунок

"Щоб бізнес прийняв локдаун, потрібно щоб він (бізнес) і люди, в ньому задіяні, отримували хоча б часткову компенсацію за простій.

Коли мова йде про роботу, людина забезпечує себе - мінімально і сверхмінімально. Коли мова йде про закриття бізнесу, держава повинна надати хоча б мінімальне забезпечення бізнесу і людям.

У розвинених країнах, де карантин спрацював, де бізнес закрився, люди розуміли, що можуть сидіти вдома. У них є особисті накопичення, їх не звільняли... Бізнес розумів, що держава надасть кредити для підтримки. Щоб були обігові кошти, щоб можна було виконати свої зобов'язання, в тому числі зі сплати податків. Всі категорії населення отримували ту чи іншу підтримку.

У нас же сказали - ми закриваємося... Але ніхто нічого не забезпечив на державному рівні. Ні навесні, ні влітку. Лише восени, коли протести досягли максимуму, коли юридична позиції бізнесу довела свою силу, держава змушена була йти на поступки. Перенести введення касових апаратів для ФОП, звільнити дрібні групи від ЄСВ з грудня по травень...

Однак у нас росте комунальна плата. Як люди можуть платити, коли їхні доходи істотно знизилися?

Як на тлі того, що відбувається можна намагатися впровадити законопроекти, які дозволяють стягувати активи людей?

У той час як країни, які розуміють, що таке ринок, пом'якшують умови, в Україні їх посилюють. Змушуючи ще більшу частину бізнесу йти в тінь. Адже держава з ним фактично воює. Причому саме з дрібним і середнім. Великий майже не чіпають, з ним намагаються домовитися (щоб не втратити доступ до великих грошей і каламутних потоків)... А з МСБ - ніхто ні про що не домовляється.

У підсумку - кожен виживає, як може ... І на інтереси держави в цій ситуації ніхто особливо не звертає уваги. Як вона не звертає уваги на людей, що вибудовують свій бізнес по цеглинці. Держава намагається вижити за їх рахунок. А вони намагаються просто вижити".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!