ДУМКИ

Володимир Паніотто : Всеукраїнський перепис навряд чи відбудеться і в 2023 році

11-12-2020 18:12

0

Володимир Паніотто

генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології

Доктор філософських наук, генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), професор кафедри соціології Університету «Києво-Могилянська Академія» Володимир Паніотто оцінив на прохання видання «Коментарі» перспективи провести Всеукраїнський перепис населення в 2023 році. Відповідне рішення нещодавно прийняв Кабінет міністрів України

Я не дуже вірю рішенням про проведення перепису в 2023 році. Тим більше, що не призначена точна дата. Такі рішення приймалися вже не раз при 3-х президентах і різних урядах. І навіть з точною датою. І навіть провели претест (попереднє тестування). А потім перепис все одно скасували.

Тим більше, що в березні 2024 року відбудуться чергові президентські вибори, за рік до цього вже буде йти активна передвиборна гонка і буде дуже велика спокуса ті 7 млрд грн., які потрібні для проведення перепису, використовувати "більш раціонально".

Я думаю, що перепис знову перенесуть на 2024 або 2025, щоб з цим розбиралася вже наступна влада. Або взагалі скасують, вважаючи, що вже ось-ось можна буде перейти на перепис за реєстрами і заощадити багато грошей.

Цікаво, що в США перепис пройшов в цьому році, незважаючи на пандемію. Перед переписом було проведено опитування - для оцінки того, чи будуть пускати інтерв'юерів без маски і в масках. Виявилося, що будуть. І навіть в групах ризику - серед осіб старше 65 років - 57% все одно, є маска чи ні. Лише 27% швидше готові пускати тих, хто в масках, а 14% навіть воліли переписувачів без масок.

Так що американці не менш безтурботні, ніж українці (не дивно, що у них вже майже 16 мільйонів хворих). Та й ми до 20-21 грудня перетнемо кордон в 1 мільйон хворих.

***

Раніше "Коментарі" розповідали, чому всеукраїнський перепис важливий , а також, які можуть бути несподіванки.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!