ДУМКИ

Сергій Магера : В Україні реформувати потрібно не тільки Конституційний суд, а всю судову систему

14-12-2020 10:12

0

Сергій Магера

народний депутат України IX скликання

Народний депутат України IХ скликання Сергій Магера висловив виданню «Коментарі» думку щодо конституційної кризи в Україні - і рішенні Венеціанської комісії з цього приводу

"У своєму другому терміновому висновку Венеціанська комісія дала рекомендації щодо того, що робити з Конституційним судом України (КСУ) після його рішення, що викликало конституційну кризу в країні.

Реформа Конституційного суду України назріла вже давно. Просто відновити антикорупційне законодавство - недостатньо. Потрібно усувати першопричину, щоб уникнути виникнення подібних криз в майбутньому.

Тому Венеціанська комісія дала ряд рекомендацій щодо реформування КСУ. Слід зазначити, що "Венеціанка" вважає неприпустимим політичне звільнення суддів. А ось створення нової системи оцінювання суддів, зміну правил щодо кворуму в прийнятті рішень, чітке визначення "конфлікту інтересів" суддів - рекомендує.

Вихід з кризи, що склалася, повинен бути комплексним. Всі пропозиції Венеціанської комісії можуть бути реалізовані тільки в парламенті України. Верховна рада України повинна і відновити визнані неконституційними норми закону, і відреагувати на рекомендації Венеціанської комісії найближчим часом.

Рішення судів часто бувають спірними через низьку якість прийнятих нормативних актів, велику кількість правових колізій та прогалин в законодавстві. Тому парламенту важливо працювати не тільки оперативно, але і якісно. Закони, прийняті в парламенті, повинні відповідати Конституції України.

І наостанок: в Україні реформувати потрібно не тільки Конституційний суд, а всю судову систему. Причому давно і кардинально. Поки в країні не з'являться незалежні суди - економічного розвитку, припливу інвестицій, підвищення рівня життя чекати нічого".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!