ДУМКИ

Віталій Шапран : Фінансова система України завершує 2020 рік на позитивній ноті

21-12-2020 12:12

0

Віталій Шапран

член Ради Національного банку України

Як пройшла корона-кризовий рік українська фінансова система? Своєю думкою з виданням «Коментарі» поділився український економіст, член Ради Національного банку України Віталій Шапран

"Фінансова система України завершує 2020 рік на позитивній ноті. Банки зразково витримали кризу, приватний сегмент банківського сектору, за моїми спостереженнями, дуже швидко пристосувався до "вірусних обмежень". У 2020 році банки оптимізували витрати, звертали більше уваги на ринок облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), розбудовували системи дистанційного обслуговування і навіть змінювали продуктові ряди, пристосовуючи їх до Інтернет-банкінгу.

В сегменті державних фінансів Мінфін вирішив більшість питань з дефіцитом ресурсів в кінці року.

Допомога ЄС, кредити від міжнародних фінансових інституцій та початок роботи місії МВФ – це, безперечно, значна заслуга спільної роботи Офісу президента, Кабінету міністрів України і НБУ.

Інший позитивний сигнал, який ми отримали з ринку, – це масове повернення нерезидентів на ринок ОВДП та євробондів. Така позитивна реакція ринку підтверджує ступінь зростання довіри до України в мвіті та створює певну "фінансову подушку безпеки" на початок 2021 року.

На порядку денному залишилось питання збільшення кредитування. Правду кажучи, без урядової програми 5-7-9%, у 2020 році і похвастатись не було б чим. З іншого боку, надаючи оцінку динаміці кредитних портфелів банків, слід розуміти, що на попит на кредити сильно впливає спад ділової активності під час коронакризи.

Отже, в 2021 рік Україна входить з певним запасом макрофінансової стабільності, відносно сталими валютною та монетарною політиками, прийнятим бюджетом і початком роботи місії МВФ".

***

Раніше експерти розповіли "Коментарям", чого чекати Україні від МВФ.




Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!