ДУМКИ

Борис Бабін : Крим і санкції проти Росії - як повинна діяти Україна

12-01-2021 14:01

1

Борис Бабін

доктор юридичних наук, екс-постпред президента України в АР Крим

Доктор юридичних наук екс-постпред президента України в АР Крим Борис Бабін проаналізував для видання "Коментарі" перенесення міжнародного саміту "Кримська платформа" з весни на літо, а також ефективність дій української влади і світової спільноти в рамках деокупації захоплених Росією територій

Перенесення форуму "Кримської платформи" з весни на літо 2021 року не є критичною новиною. Очевидно, що відповідний "фронт завдань", поставлений перед чиновниками МЗС України керівництвом країни - вкрай широкий, а ресурси даного міністерства, в тому числі і експертні - досить обмежені. Адже необхідно опрацювати якийсь підсумковий документ форуму і як мінімум узгодити його з зарубіжними партнерами, домогтися участі в заході знакових і вагомих осіб світової політики. Тому звичайно "форум заради форуму" і тим більше приурочений до якоїсь трагічної дати, будь то день старту окупації Криму або дата початку депортації кримськотатарського народу, проводити не варто.

У нас вже був в 2020 році вкрай сумний досвід анонсованих громадськістю "маршів на Крим", які без належної підготовки, природно, скінчилися нічим. Цей досвід повинен вчити нас тому, що до кримської теми слід ставитися серйозно. Недоречно перетворювати її на майданчик для самопіару і непродуманих анонсів.

Що стосується посилення тиску демократичних країн світу на агресора - то нагадаю, що економіка - це війна, а війна - це економіка. Ми можемо багато розповідати на міжнародних майданчиках про порушення прав людини в окупації. Але якщо самі при цьому поставляємо сировину на заводи Перекопу і дозволяємо бенефіціарам кримських і донецьких підприємств, дорогої нерухомості сидіти в парламенті і "смикати за ниточки" профільних чиновників - це явно не змусить світове співтовариство вжити якісь додаткові кроки.

Права людини жорстоко порушують і в інших місцях світу. Для того, щоб європейський або американський чиновник (і відповідно тамтешній платник податків) погодився з новими санкціями проти агресора, ми повинні хоча б подавати для цього належний приклад. А ось готовності до таких вчинків я поки, на жаль, не бачу.

Зарубіжні партнери оцінюють кримську політику України не по передачам українських телеканалів, які належать олігархам. І навіть не за заявами посадових осіб. Там для прийняття рішень вміють користуватися, наприклад, калькулятором. Може бути, коли-небудь і ми до цього прийдемо.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!