ДУМКИ

Сергій Гайдайчук : Як з'явилася нова реальність - і що нам з цим робити

14-01-2021 16:01

0

Сергій Гайдайчук

президент CEO Club Ukraine

Про те, як з'явилася нова реальність, і як людству потрібно вчитися в ній жити, виданню «Коментарі» розповів Сергій Гайдайчук, засновник і президент найбільшого українського бізнес-клубу - CEO Club Ukraine

Зміни, турбулентність і непередбачуваність стають новою реальністю. І в цій ситуації ніякі прогнози і фантазії не діють. Якщо ми приймемо цей факт, то будемо діяти відповідним чином. Але спочатку потрібно зрозуміти, звідки ця нова реальність.

За останні 50 років людство стало єдиним і цілісним. Завдяки, перш за все, інформаційним технологіям, інтернету, комунікаціям, які зробили людство єдиним цілим. Якщо раніше на глобальній арені діяли уряди, невеликі групи людей, окремі особистості, то сьогодні на поле гри увійшли мільярди людей, які підключилися до єдиного інформаційного простору планети. Тобто, ми стали пов'язаними, цілісними і це породило кілька ефектів, які мало хто сьогодні розуміє.

Перше. Ми всі почали впливати один на одного. Будь-яка людина, яка опублікує і просуне в інтернеті якусь радикальну ідею або заклик, може фундаментально вплинути на все людство. Ми всі взаємопов'язані - і це породжує величезну складність, турбулентність і непередбачуваність. Те, що відбувається в будь-якій точці планети впливає на всіх. І це - частина нової реальності.

Друге. Ми як людство дуже серйозно розвинули технології і здатність нашого впливу на планету. Сьогоднішні можливості дозволяють нам впливати на все людство: ядерна зброя, інформаційні технології, військові технології, віруси тощо. При цьому, ми не розвинулися як люди. Наша свідомість і наша відповідальність не виросли до планетарного рівня. Тут явний дисбаланс. Людство отримало палицю, якою здатне все навколо руйнувати. Але ми не усвідомлюємо значення наших дій і впливу.

Третій важливий фактор - це перерозподіл політичної та економічної влади на планеті. Останні 30-40 років у нас були відносно єдині правила гри, єдиний порядок, а США - в якості гегемона і лідера. Але зараз США почали втрачати свою економічну і політичну владу, вплив, а також свою легітимність. Це вплинуло на те, що зникли єдині правила гри для всіх. Почали виникати багато потужних регіональних гравців. Перш за все - Китай, Росія, країни Перської затоки почали активно заявляти про свої претензії.

Коли відсутні єдині правила гри, то кожен діє так, як він хоче. І користується тими можливостями і ресурсами, якими хоче. Виникає багато регіональних центрів впливу, кожен грає сам за себе. Це веде до ще більшої напруженості і конфліктності в світі.

Далі виникають такі виклики як кліматичні та екологічні зміни, які породжують ще більшу невпевненість в майбутньому.

Ще важливий момент. Кілька століть тому, навіть в недавньому минулому, поняття еліта, статус, гроші, вплив було нерозривно пов'язано з відповідальністю. Я володію більшістю ресурсами, але я відповідаю за свою паству, за свою країну, за свою територію. Зараз же у нас часто невелика група людей накопичує величезні ресурси, статус і вплив, але ні за що не відповідає. Еліти перестають грати свою ключову роль.

Всі ці фактори разом говорять про те, що людство входить в системну, перманентну, довгострокову кризу. Коли перестають працювати всі існуючі соціальні, економічні та політичні моделі.

Цей ще й криза світогляду. Коли те, як ми розуміли світ, як ми представляли його, перестає працювати.

Світ змінився, а ми ні. І це важливо зрозуміти. І почати щось змінювати. Інакше непередбачуваність, турбулентність, хаотичність - стануть нормою.

Тому я порадив би підприємцям (і не тільки) усвідомити цей глобальний тренд: зміну парадигми, коли старе перестає працювати, а нового ще немає.

Можливо, пройде кілька десятиліть, а то й століть - поки ми не змінимо нашу позицію та не знайдемо новий баланс. Зрозуміло, що в процесі цього системного переходу з однієї якості людства в інше, не всі зможуть адаптуватися. Однак така реальність. Це нормальний принцип еволюції природи, планети, всесвіту. Ми повинні змінюватися, переходити в якісно новий стан. І в процесі переходу когось ми не дорахуємося.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!