ДУМКИ

Олексій Гарань : Чи включить Росія в свій склад ОРДЛО

16-02-2021 13:02

1

Олексій Гарань

науковий директор Фонду " Демократичні ініціативи"

Голова української делегації в ТКГ Леонід Кравчук заявив, що Росія має намір інтегрувати окремі райони Донецької і Луганської областей (ОРДЛО, тимчасово окупована частина Донбасу) до свого складу. Яка ймовірність цього? Своєю думкою з виданням «Коментарі» поділився науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» Олексій Гарань

У Російській Федерації періодично лунають такі заяви - про включення ОРДЛО до складу РФ. І Симонян (головний редактор RT Маргарита Симоньян - ред.) про це говорила і під час недавнього форуму в Донецьку, і після.

Але Росія не піде на це. Такий крок - програшна для неї ситуація. Світовим співтовариством це буде розглядатися як пряма анексія. З подальшими санкціями.

Росії куди вигідніше використовувати ситуацію для торгів. Офіційна позиція Кремля - це території України, але їм потрібно надати особливий статус - відповідно до Мінській угоді, як їх бачить РФ. Яка, між іншим, до цих пір офіційне не визнала т.зв. "ДНР" і "ЛНР". Їй вигідно утримувати ситуацію в підвішеному стані. Протягом багатьох років вона так робила з Абхазією і Південною Осетією. Формально визнала їх лише після російсько-грузинської війни. Досить поширена тактика в таких випадках.

Так що - все залишиться в підвішеному стані. При цьому Росія і далі продовжить здійснювати реальний контроль над окупованою частиною Донбасу. Це відзначено і в останній резолюції Європарламенту. Але з формальної точки зору російська влада продовжать політику - визнаємо ОРДЛО частиною України, але давайте їм особливий статус. Періодично будуть закидати ідеї - а ось ми як приєднаємо! Але лише як спосіб тиску.

Хоч, виходячи з реальної політики, РФ фактично проводить інтеграцію цих територій, щоб прив'язати до себе ще більше, не несучи відповідальності за соціально-економічну ситуацію на окупованому Донбасі, яка продовжує погіршуватися.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!