ДУМКИ

Олексій Дорошенко : Продукти в Україні подорожчали за низкою причин. Що може подешевшати

26-03-2021 19:03

0

Олексій Дорошенко

голова Національної Ради економічного розвитку і Української асоціації постачальників торговельних мереж

Голова Національної Ради економічного розвитку і Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко висловив порталу «Коментарі» думку, чому в Україні почалося подорожчання продуктів, а також що може подорожчати, а що подешевшати в майбутньому

Причин для подорожчання продуктів кілька. Одні тягнуться ще з минулого року. Це і пандемія коронавируса COVID-19 з супутніми карантинними обмеженнями. Це і кліматичні зміни. По урожаю вдарило те, що у нас були нетрадиційні заморозки в травні, що частину України заливало, що потім була жахлива спека - і не було опадів. Всі ці фактори минулого року перейшли і в 2021-й. Що відбилося, відбивається і буде відображатися на цінниках.

Що стосується цього року, то бачимо, що дорожчають овочі та яблука. Те, що у нас зберігається - з урожаю з минулого року. Була ситуація досить стабільна приблизно з вересня, після збору врожаю. Але зараз в овочесховищах вже або вичерпалися запаси, або просто пропали - зі зберіганням у нас проблеми. Так що на овочі та фрукти до червня ми навряд чи побачимо зниження цін. Але тут частково позначається і сезонний фактор.

Зате є надія на те, що знизяться ціни на яйця, як і на всю групу молочних продуктів. Знову таки в зв'язку з сезонністю.

Але на інші продукти до середини квітня зниження очікувати не доводиться.

Цукор може подешевшати на початку літа, коли почнеться сезон консервації. Запаси цукру у нас були суттєві, але два роки поспіль скорочуються на тлі поганих урожаїв бурака і цукрової тростини. Але повинен підійти імпорт, в досить великому обсязі. І до червня цукор може впасти в ціні на 4-5 грн.

На вартість продуктів впливає і зростання цін на пальне. Відповідно дорожчають послуги за доставку.

***

Раніше інтернет-видання "Коментарі" також разом з експертами розбиралася, що відбувається з цінами і яких змін варто очікувати найближчим часом.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!