ДУМКИ

Олексій Гончаренко : Що потрібно встигнути зробити Україні до зустрічі Байдена і Путіна

20-04-2021 17:04

0

Олексій Гончаренко

народний депутат України VIII і IX скликань

Секретар Радбезу РФ Микола Патрушев обговорив з помічником голови Білого дому з нацбезпеки Джейкобом Салліваном підготовку до зустрічі президента Росії Володимира Путіна і президента США Джо Байдена. Ця розмова відбулася після того, як під час останнього дзвоника Байден запропонував Путіну зустрітися особисто. Народний депутат України VIII і IX скликань Олексій Гончаренко поділився з виданням «Коментарі» думкою, що слід зробити Україні до саміту лідерів двох країн

Кремль поки не поспішає давати офіційне підтвердження і не говорить, де і коли може пройти зустріч президентів США і РФ. Хоча Путін вже прийняв пропозицію Байдена виступити на кліматичному саміті.

Путін раніше відчайдушно намагався знайти вихід на розмову з Байденом. Для цього Кремль застосував свою класичну тактику - шантаж. Вони відправили Лаврова в Китай, а до українського кордону стали стягувати російські війська. Тому Путіну було дуже важливо, щоб саме Байден ініціював розмову, зустріч і нібито сам прийшов з проханнями до "великого правителя".

Незважаючи на те, що він начебто домігся свого, це не варто розцінювати як перемогу для Росії. Адже в російсько-американських відносинах щосили бушує криза. США не збираються поступатися і продовжують вводити санкції - за втручання у вибори, кібератаки, за будівництво Північного потоку-2.

Україна зараз може розраховувати на те, що подальша ескалація і загроза відкритого вторгнення російських військ поки відкладається до саміту Байдена і Путіна. В цей час нам необхідно зміцнювати свою армію і заручитися великою міжнародною підтримкою. У зв'язку з цим, на минулому тижні я подав проект постанови про звернення Верховної Ради до Конгресу США з проханням надати Україні статус Основного союзника США поза НАТО. Це допомогло б зафіксувати союзницькі відносини між Україною і США та стало б чітким сигналом від Вашингтона, що вони не допустять шантаж з боку Кремля.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!