ДУМКИ

Юрій Пероганич : Якщо у нас буде безподатковий імпорт, ми знищимо українське виробництво

22-04-2021 16:04

1

Юрій Пероганич

член Наглядової ради Української ради бізнесу, генеральний директор Асоціації підприємств інформаційних технологій України

Влада через РНБО почала активно боротися з контрабандистами. Член Наглядової ради Української ради бізнесу, гендиректор Асоціації підприємств інформаційних технологій України Юрій Пероганич розповів порталу «Коментарі» про небезпеку засилля безконтрольного і безподаткового імпорту

Існує багато легальних і нелегальних шляхів ввезення товарів зі зменшеними податками в Україну. Окрім ПДВ на деякі товари особливо вартісні, з групи luxury, є ще 10% мита. Тобто вартість розмитнення становить 32% від вартості товару. Це нормально, тому що так держава захищає вітчизняний ринок від закордонного.

ПДВ - це стандартна вимога. Експортер при експорті отримує відшкодування ПДВ, відповідно, для того, щоб товар був конкурентоспроможним, було введено імпортне ПДВ. Такий механізм працює, без нього вбивається вітчизняний виробник.

Кожна держава зацікавлена у тому, щоб продати якомога більше за кордон і запустити валюту в свою країну. Наприклад, Польща та Україна мають обмінюватися інформацією щодо вивезення та ввезення товарів. Незважаючи на слабкість української митниці, наші контрагенти чомусь вбачають що нас можна ігнорувати. Безперечно всі митні організації країн мають сприяти експорту товарів своєї країни.

Часто деякі бізнесмени говорять: "От ви наведіть порядок на митниці, тоді ми будемо торгувати тим, що є". З іншого боку сьогодні є великий попит на товари без документів (без митного оформлення). Немає механізму відслідковування товару від кордону до споживача. Відповідно, якщо є перевага в ціні у 20-32%, то ніяка стіна не втримає такий потік товарів.

Звичайно, що митна служба має бути міцною і першим кроком для цього зміцнення має стати кардинальне підвищення заробітної плати працівникам митниці. Адже в інспектора, перед чиїми очима проходять мільйони, певна річ народжується спокуса.

В Україні дуже обмежене поняття "контрабанда". Під ним мають на увазі наркотики, зброю, товари мистецької, культурної цінності і т.д. А усі інші товари у нас декриміналізовані. Натомість є поняття "порушення митних правил" - таке собі лагідне значення того, що насправді є контрабандою.

Якщо у нас буде безподатковий імпорт, у нас ніколи не буде виробництва, що може призвести до втрати країни. Адже коли вбите виробництво, то економіка держави так само вбивається.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!