ДУМКИ

Муса Магомедов : Іран і збитий літак МАУ: що відбувається і що важливо для України

07-06-2021 15:06

0

Муса Магомедов

народний депутат України IX скликання

Україна, Канада, Швеція та Великобританія висунули претензії і вимоги Ірану у справі про збитий літак авіакомпанії МАУ. Ситуацію для видання "Коментарі" проаналізував народний депутат України IХ скликання Муса Магомедов

Серед вимог, які висунули Ірану постраждалі країни, основними є: визнання вчинення неправомірних дій і повний звіт по обставинам катастрофи, публічне вибачення, забезпечення прозорості кримінального розслідування і справедлива компенсація матеріального і морального збитку жертвам та їхнім родинам.

Очевидно, що Міжнародна група по координації допомоги жертвам рейсу МАУ підсилює тиск на Іран. Однак, незважаючи на це, іранська влада продовжує всіляко затягувати остаточне розслідування трагічного інциденту. Більшість експертів вважає, що таким чином Іран намагається приховати справжню причину інциденту і знизити розмір компенсації.

Тактика іранської влади полягає в перекладанні відповідальності за катастрофу з держави на окремих посадових осіб. При цьому акцентується увага на вплив так званого людського фактора і помилки, скоєних підозрюваними. У той же час, суд, що відбувся в Канаді за підсумками розслідування, проведеного канадською владою, допустив, що атака на літак могла бути навмисним актом тероризму.

Продовження переговорів і посилення міжнародного дипломатичного тиску дає шанс на відносно швидке врегулювання конфлікту. Якщо ситуація навколо збитого літака МАУ перейде в судову площину, це може затягнутися на довгі роки. Для України важлива не тільки справедливість, а й невідворотність покарання за скоєний злочин проти українських громадян. Винні мають бути притягнуті до відповідальності, а постраждалі - отримати справедливу компенсацію і публічні вибачення офіційного Тегерана.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!