ДУМКИ

Хорєв Михайло Юрійович : Одна із перших проблем - відсутність сміттєпереробних заводів

18-06-2021 14:06

0

Хорєв Михайло Юрійович

Заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України

Мігрування українського сміття річкою Тиса в Угорщину набрало міжнародноих маштабів. Своєю думкою стосовно цієї проблеми з "Коментарями" поділився Заступник Міністра захисту довкілля та природніх ресурсів України Михайло Хорєв

Україна активно реагує на повідомлення Угорщини щодо проблеми, пов’язаної зі сміттям. Наш міністр Роман Абрамовський провів активну нараду в уряді за участі всіх обласних державних адміністрацій. Були відповідні доручення, зараз ми постійно це контролюємо. Прибираються ці стихійні сміттєзвалища місцевими органами, державними екологічними інспекціями здійснюються постійні рейди та контролі. Наразі ми спостерігаємо певне зменшення. На Закарпатті майже всі сміттєві "острови" були прибрані. На нашу думку, це буде повністю врегульовано тільки тоді, коли буде проголосований Верховною Радою профільний закон про відходи. Цей законопроєкт повністю відповідатиме європейським директивам. Він встановлюватиме головні рамки і прив’язаність усіх до цієї проблеми.

Одна з перших проблем, пов’язана з упаковкою, –  це проблема відсутності сміттєпереробних заводів. Друга проблема, якщо інвестор хоче будувати сміттєпереробні заводи, він не має можливості бути монополістом на ринку щодо їх збирання. Тобто, якщо ви – інвестор і прийшли будувати завод, то можете залишитися без сировини. Закон встановить чіткі рамки. Якщо ви інвестували, то муніципалітети зобов’язані віддавати своє сміття для того, щоб ви могли забезпечувати лінію, щоб це було економічно вигідно, щоб сміття перетворилося у певну інвестицію. Звичайно, є відповідальність виробників за переробку і закон про заборону пластикових пакетів. Фактично, це позбавлення можливості засмічувати природу цими пакетами. Вивіз і утилізацію сміття на Закарпатті буде урегульовано законом, тому що будуть сміттєпереробні заводи, зрозумілі механізми. Муніципалітети, сільські ради, територіальні громади будуть взаємодіяти з інвестором, а саме з тими заводами, які будуватимуться.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!