ДУМКИ

Ірина Садов'як : Через певні пакети, які лікарні заключають з НСЗУ ми хочемо поширити психологічну допомогу

25-06-2021 12:06

1

Ірина Садов'як

Перший заступник Міністра охорони здоров’я України

На Всеукраїнському Форумі "Україна 30. Здорова Україна" піднімалася тема важливості психологічного здоров'я українців. Своєю думкою з "Коментарями" поділилася заступниця Міністра України Ірина Садов'як

Із 1 квітня 2021 року -  стартувала нова Програма медичних гарантій. У 2021 році Програму розширили та деталізували. У Програмі медичних гарантій передбачено 35 пакетів медичних послуг. Майже 3000 лікарень підключили пакети з НСЗУ по різних допомогах: стаціонарній лабораторній, онкологічній і так далі. В цьому році з’явився пакет, що називається "Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами з охорони психічного здоров’я". Крім того, є пакет, що передбачає  виїзди швидкої паліативної допомоги, якої теж раніше не було. Тобто, це ті нові пакети, які з’явилися та існують для запитів лікарень України.
 Кожен пакет будь-яка лікарня може отримати після укладання договору з НСЗУ. Через певні вимоги ми хочемо поширити психологічну консультацію. Наприклад, побувати на консультації у психолога рекомендують жінці, яка поступає в  пологовий будинок. Рекомендують побувати у психолога і пацієнтам дитячої лікарні. Запроваджуючи це, ми хочемо наголосити на тому, що психологічний супровід та психологічна підтримка є дуже  важливими. Психіатрія займається вже серйозними патологіями, а  ми часто спостерігаємо, що  пацієнти стикаються саме з психологічними проблемами. Такі стани не потребують психотерапевта, але потребують супроводу психолога. Тому при певних станах, при певних пакетах, які укладають лікарні з НСЗУ у вимогах є наявність у закладах психолога.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!