ДУМКИ

Роман Сластьон : Україна може встановити нові аграрні рекорди на міжнародній арені

31-08-2021 15:08

0

Роман Сластьон

генеральний директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу»

Україна в цьому році вже отримала рекордний урожай зернових. Але це не межа. Таку думку висловив порталу «Коментарі» генеральний директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) Роман Сластьон

Зміни у сільському господарстві України, які відбулись за останні 30 років, складно переоцінити. Зокрема у рослинництві використання сучасних технологій, насіння та добрив принесли вражаючі результати. Так, цього сезону в якості подарунку до ювілею Незалежності України аграрії отримали рекордний урожай зернових − очікуємо понад 80 мільйонів тонн зібраного зерна, а при хорошому врожаї пізніх зернових культур можливо навіть досягнемо позначки в 85 млн т.  Наразі ж вже отримали рекордні врожаї по пшениці і ячменю − 32 млн т та 10 млн т, відповідно.

Такий врожай забезпечить валютні надходження до країни цієї осені й протягом наступного року. За попередніми оцінками, в 2021/22 маркетинговому році МР експорт лише основних зернових культур (пшениці, ячменю та кукурудзи) становитиме близько 16,5 млрд грн, що на 38% більше аналогічного показника минулого року. Основними країнами-імпортерами українських зернових будуть Китай, Єгипет, Індонезія, країни ЄС.

Крім того, на фоні поганого врожаю через несприятливі погодні умови інших ключових країн-постачальників зернових, цього року ми ще більше посилимо свої позиції на зовнішніх ринках з експорту пшениці, ячменю та кукурудзи. Для прикладу, в США, Канаді, Латинській Америці цього року величезна посуха, що де-факто тримає ціни на міжнародних ринках на високому рівні. Нещодавно також знижено оцінку врожаю пшениці в Російській Федерації. Як результат, наша країна може успішно скористатись гарним урожаєм і високими цінами на зернові культури для отримання достойного доходу від виробництва.

Впевнений, що подальше удосконалення технологій виробництва в поєднанні з кропіткою працею забезпечить в найближчому майбутньому встановлення Україною нових аграрних рекордів на міжнародній арені. 



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!