ДУМКИ

Олександр Скічко : про інвестиційну непривабливість громад в Україні

29-09-2021 15:09

0

Олександр Скічко

Голова Черкаської міської державної адміністрації

Олександр Скічко розповів Коментарям, як в Україні розв'язати проблему інвестиційної непривабливості малонаселених територіальних громад

 Є кілька шляхів розв’язання проблеми інвестиційної непривабливості територіальних громад населенням менше ніж 10 тисяч осіб. Перший варіант – допомога на державному рівні з точки зору навчання, тобто потрібні курси чи під супроводом міністерства, чи із ґрантовими проєктами міжнародних організацій. Наразі такі проєкти існують і потрібно їх залучати для того, щоб громади не були пасивними. Зараз є багато активних адміністративно-територіальних одиниць. Вони роблять наперед кошторисну документацію, спілкуються з інвесторами, бігають по форумах, на відміну від пасивних громад.

 За другим варіантом допомогу громадам невеликої чисельності може надати Агенція регіонального розвитку, при якій ми в Черкасах плануємо створити Офіс інвестицій, що буде співпрацювати з інвесторами й допомагатиме громадам.

 Третій крок, на перспективу, – це процес укрупнення. Так чи інакше, але процес децентралізації, який відбувався останні п’ять років, передбачав добровільні об’єднання. Це був той момент, коли місцеві бізнесмени або політики намагалися об’єднати громади під свої інтереси. Вказані дії спричинили дисбаланс. За останні два роки кінцевий процес укрупнення все ж певною мірою допоміг, однак проблема залишилася.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!