ДУМКИ

Олексій Дорошенко : Українській владі потрібно дістати зі скрині всі антикризові заходи на тлі тотального подорожчання

15-10-2021 15:10

0

Олексій Дорошенко

голова Національної Ради економічного розвитку і Української асоціації постачальників торговельних мереж

В Україні стрімко дорожчає все, включаючи продукти. З чим це пов'язано? Як це зупинити (і чи можна)? Які дії влади могли б врегулювати ситуацію? Своєю думкою з виданням «Коментарі» поділився голова Національної Ради економічного розвитку і Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко

Повністю зупинити нинішнє зростання цін не можна. У світі відбуваються серйозні коливання ринків. Причому по всьому сегменту, який тільки є. Метал, продукти харчування, енергоносії. Такого коливання раніше не було. Одна тенденція змінюється іншою. Спершу ми бачили тренд на здешевлення низки біржових продуктів харчування (зерно, масло). А потім, навпаки, вони раптом починають дорожчати. При тому, що урожай, який планувався, такий і збирається. І може навіть більше буде.

Той же Китай, який стає країною №1 у економічному плані, дуже сильно страждає від того, що відбувається з енергоносіями. А це позначається на всіх інших ринках.

В Україні ми може лише пом'якшити ці наслідки, не більше.

Для цього потрібно дістати зі скрині всі антикризові заходи, які тільки можуть бути. Включаючи моніторинг цін на продукти харчування, на паливо на заправках. При цьому асортимент моніторингу по продуктам харчування потрібно розширювати на все, що входять в зону ризику. Мова, наприклад, про галузі, які споживають найбільшу частку електроенергії або газу. Дорожчають всі види палива, це обов'язково відбивається на собівартості продукції.

Моніторинг - це не просто відстеження цін, але відстеження з прийняттям відповідних заходів. Уже за місяць приблизно видно, якого продукту буде критично мало, який може подорожчати. І в уряду - Мінекономіки, Мінагрополітики - є час, щоб провести переговори з усіма сторонами (виробники, імпортери, експортери). Пройтися по всьому ланцюжку. Якщо експортери скаржаться на те, що у них є проблеми з газом, як-то врегулювати проблему.

Моніторинг дає можливість передбачити ризики. І реагувати на них. Наприклад, збільшивши перелік продуктів, які потрапляють під такий моніторинг, з 10 до 20-30.

Якщо говоримо про ціну на газ, то обгрунтовано стримування цін, в тому числі ручними методами. Але виключно як тимчасовий варіант (на опалювальний період), який допомагає пом'якшити певні соціальні наслідки, а також удари по промисловості. Підкреслюю, на даний момент, в певний проміжок часу, ручне регулювання як інструмент - виправдано.

Потрібно приймати комплекс антикризових заходів, щоб пом'якшити наслідки подій, які розгулялися у всьому світі. І які так чи інакше стосуються всіх.

На тлі відсутності довгострокових або середньострокових контрактів на поставку газу, постраждали і Україна, і багато інших країн. Ми йшли в тенденції "зеленої енергетики". А вона, в тому числі, послужила однією з причин нинішньої кризи. І знову всі заговорили про необхідність нарощування потужностей атомної енергетики. Модні тенденції хороші, але застосовувати їх слід обережно, не відкидаючи те, що перевірено часом.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!