ДУМКИ

Дмитро Соломчук : В Україні можуть відновити держрегулювання цін на соціальні продукти

06-12-2021 13:12

0

Дмитро Соломчук

народний депутат Верховної Ради України IХ скликання (фракція «Слуга Народу»)

Народний депутат Верховної Ради України IX скликання (фракція «Слуга Народу») Дмитро Соломчук розповів порталу «Коментарі», що разом із командою розробив законопроект щодо відновлення державного регулювання цін на харчові продукти, що мають суттєву соціальну значимість

Пропоную запровадити державне регулювання цін на соціально значущі харчові продукти шляхом встановлення граничної торговельної націнки, що може бути не менше 5% і не більше 15% від відпускної ціни виробника.

Перелік харчових продуктів:

- крупа гречана;

- цукор-пісок;

- борошно пшеничне вищого сорту;

- макаронні вироби вітчизняного виробництва (вермішель з борошна пшеничного вищого сорту);

- молоко пастеризоване жирністю 2,5 відсотка (у плівці);

- хліб житньо-пшеничний;

- батон з пшеничного борошна;

- яйця курячі категорії С1;

- птиця (тушка куряча);

- вода мінеральна негазована;

- масло вершкове з жирністю 72,5 відсотка;

- олія соняшникова.

Понад 4 роки тому було скасовано державне регулювання цін на продовольчі товари та послуги на ринках. Такі кроки уряду призвели до стрибка цін на харчові продукти вже у 2017 році. Наразі українці купують продукти за завищеними цінами. Ціни продовжують зростати.

Як показує практика, уряди змінюються, постанови скасовуються та переписуються. Закріплення необхідних норм саме в Законі має вищу юридичну силу і пріоритет.

До чого призвели експерименти з відмовою від контролю за встановлення надбавок на важливі для населення продукти – ми з вами бачимо на цінниках полиць супермаркетів.

І якщо в супермаркеті 5000 найменувань, і всього на 12 з них ціна буде соціальною, то українці від цього лише виграють. Законопроект №6374 вже зареєстрований у Раді, зробимо усе, щоб він був  прийнятий якнайшвидше.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!