ДУМКИ

Інна Совсун : Чи вирішить проблему житла будівництво модульних будинків напередодні опалювального сезону

26-09-2022 20:09

2

Інна Совсун

Народна депутатка України IX скликання від партії Голос

Чи можна підготуватися до опалюваного сезону, будуючи модульне житло для вимушених переселенців

Беззаперечно, встановлення модульного житла для вимушених переселенців має бути частиною плану зокрема з евакуації населення з Донецької області, про яку влада повідомляла понад місяць тому. Міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук заявляла про готовність та потребу вивезти близько 200-220 тис. жителів тільки з Донецької області. Реально за місяць офіційно рапортували про евакуацію 13 тисяч людей – тобто дещо більше 5% від оголошених планів. Більш того, близько 800 тисяч наших громадян втратили житло через російське вторгнення. Тобто, проблема є колосальною, і потребує правильних розрахунків та планування, адже йдеться точно про десятки чи навіть сотні мільярдів доларів.

Дехто може дозволити собі винаймати житло, однак дуже багато стикнулися із фінансовою скрутою. За словами міністерки соціальної політики України Оксани Жолнович, зараз 3 мільйони людей отримують фінансову допомогу для ВПО, на що у цьогорічному бюджеті закладено 77 мільярдів гривень.

Тимчасовий прихисток – дуже важливе питання, і влада місцевих громад разом із урядом та нашими міжнародними партнерами здатні його вирішити. Втім, модульне житло є саме тимчасовим, не можна вважати, що приміщення, розраховані на декілька місяців, стануть панацеєю у вирішенні житлової проблеми. А говорити зараз про те, як підходити готовими до опалювального сезону в цьому контексті – надто пізно. Цей сезон ми будемо саме "проходити". Як є, з усіма можливими проблемами фізичного знищення енергетичної інфраструктури, нестачі палива та потужностей. Адже зниженням споживання того ж таки газу, влада не хотіла займатися. Уряд просив партнерів про "газовий ленд-ліз" на 8 мільярдів доларів, але не просив нічого на обладнання чи проекти, які б знизили б потребу у "проїданні" мільярдів на блакитне паливо.

Тому зараз ми можемо "готуватися" вже до наступного опалювального сезону. Це включає як побудову модульного житла, так і постійного нового для українців, чиє житло було зруйновано окупантами, за сучасними стандартами енергоефективності та енергозбереження: із індивідуальними тепловими пунктами, тепловими насосами, новими мережами до будинку та сонячними панелями чи даховими котельнями. Це означатиме для українців менші суми у платіжках та менше податків, які йтимуть на "дешевий газ", а на макрорівні – енергетичну безпеку та незалежність. Без цих заходів, без перегляду тарифної політики, із відсутнім баченням споживання енергії  (а саме його зниження через усунення неефективностей) в період надзвичайно дорогого та фактично дефіцитного пального рівно за рік ми знову говоритимемо про "підготовку до опалювального сезону за два тижні до нього".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!