ДУМКИ

Олена Копанчук : Доцільність реалізації державного фонду регіонального розвитку в період війни

12-04-2023 10:04

0

Олена Копанчук

Заступниця голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету

Поки триває війна, кошти спрямовуватимуться у регіони, де не ведуться бойові дії, що дозволить відновлювати економіку, створювати робочі місця для осіб, які втратили роботу через війну та внутрішнє переселення

Втікаючи від віроломної війни до Західної України переїхали сотні тисяч українців. Влада разом з волонтерами забезпечують прихисток, харчі, засоби гігієни та працюють над їх соціалізацією в громадах. Та залишається гостра проблема з нестачею громадських будівель, таких як дитячі садочки, школи, переповнені ЦНАПи й т.п., про нестачу робочих місць годі говорити. До прикладу, в школах міста Хмельницького в деяких класах навчаються по 40-42 дитини, навантаження на вчителів непосильне. Тому, зараз вкрай важливо вводити державні механізми для регулювання цього питання.

Як вихід було прийняте спільне рішення уряду і парламенту щодо запуску роботи державного фонду регіонального розвитку, що в свою чергу, по-перше, дасть робочі місця, а по-друге, дасть можливість будівництва, ремонту та реконструкції соціальної та критичної інфраструктури. Бюджетний комітет у Верховній Раді України разом з урядом розробили проєкт Закону України № 9165 від 31.03.2023, за мого співавторства та 26 колег-депутатів. Даний проєкт спрямовує кошти державного фонду на виконання інвестиційних програм і програм регіонального розвитку. Важливим є заплановане нововведення, а саме те, що Комісія проводитиме попередній відбір проєктів і виноситиме їх на відкрите голосування громадянами через портал "Дія", де кожен громадянин зможе проголосувати за обєкт в якому вбачає найбільшу потребу. 

Поки триває війна, кошти спрямовуватимуться у регіони, де не ведуться бойові дії, що дозволить відновлювати економіку, створювати робочі місця для осіб, які втратили роботу через війну та внутрішнє переселення, а також для мінімізації ризиків, що результати інвестування будуть знищені через бойові дії. Це важлива ініціатива і поки наші воїни на передовій, якість послуг не повинна погіршуватися спираючи все на війну, а навпаки попри війну повинна покращуватися, щоб насамперед сім’ї військових відчули істотні зміни на краще, бо за це воюють наші захисники й захисниці на передовій.

 



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!