ДУМКИ

Юлія Гришина : Деякі студенти та викладачі не можуть отримати відстрочку від мобілізації

09-05-2024 17:05

0

Юлія Гришина

Голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій

Про чинні та нові умови отримання відстрочки від мобілізації студентів, здобувачів наукового ступеня та викладачів

Відповідно до чинного законодавства отримати відстрочку від мобілізації можуть студенти. З 18 травня 2024 року пункт перший частини 1 статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, буде визначати, що призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають здобувачі: 

  • професійної (професійно-технічної),

  • фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти та здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України “Про освіту”,

  • докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури.

Тут варто зазначити, що вказана норма не визначає місце чи країну здобуття освітнього рівня. Тобто, особа може здобувати освітній рівень в навчальному закладі й за кордоном, однак за умов, що:

  • форма здобуття освіти є денна або дуальна (це може бути й дистанційна форма навчання);

  • освітній рівень є вищий за раніше здобутий.

У цьому контексті важливо уточнити, що відповідно до пункту 3 частини 2 Розділу ІІ “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку”, громадяни України, які навчаються у закладах освіти та мали право на відстрочку на час навчання (мається на увазі, наприклад, здобуття другої вищої освіти), у разі втрати цього права відповідно до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" зберігають таке право до завершення поточного навчального року.

Студенти іноземних вишів, щоб отримати відстрочку, повинні мати документ (за загальним правилом - сертифікат), у якому вказується, зокрема: 

  • прізвище та ім’я студента, аспіранта; його ідентифікаційні дані (паспорт, код тощо);

  • підтвердження того, що він дійсно там навчається (вказати період навчання – дату вступу та орієнтовного закінчення навчання);

  • витяг з наказу про зарахування до навчального закладу чи посилання на такий наказ;

  • який освітній ступінь (рівень) він здобуває;

  • яка форма навчання – денна чи дуальна;

  • реквізити навчального закладу, підписи уповноважених осіб, печатки тощо.

Легалізувати документ іноземного вишу можна, в ідеалі, - апостилем чи консульською легалізацією. Однак можна надати й нотаріально посвідчений переклад на українську мову.

Варто нагадати, що існує ряд країн, з якими Україна має відповідні дво- або багатосторонні договори про спільне визнання документів. Легалізувати документи видані в цих державах не потрібно. Досить нотаріального засвідчення перекладу документа на українську мову, якщо інше не передбачено в угоді.

Перелік країн, з якими укладено двосторонні міжнародні договори у сфері міжнародно-правового співробітництва, можна переглянути за посиланням.

До ТЦК та СП рекомендовано надавати тільки нотаріально посвідчені копії документів (при собі мати оригінали).

Щодо викладачів, то право на відстрочку мають відповідно до п. 2 ч. 3 ст. 23 ЗУ “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, в редакції, яка набуде чинності 18.05.2024 року наукові та науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у вказаних закладах освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

Ставки не сумуються - тобто не можна отримати відстрочку, працюючи, приміром у двох вишах на 0,5 ставки у кожному. Норма чітко визначає, що основне місце роботи передбачає не менш як 0,75 ставки.

Щодо здобувачів наукових ступенів - якщо військовозобов'язаний має намір здобути рівень освіти, що є вищим за попередньо отриманий, то він має право на відстрочку. Однак, якщо чоловік мобілізаційного віку є кандидатом наук з однієї дисципліни, і має намір отримати аналогічний освітній рівень з іншої - то відстрочка не надається.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!