Головна Новини Політика Донбас висунув нові вимоги до Зеленському: про що йде мова і що кажуть експерти
commentss НОВИНИ Всі новини

Донбас висунув нові вимоги до Зеленському: про що йде мова і що кажуть експерти

Від президента України вимагають визнати вибір Донбасу

4 липня 2019, 17:04
Поділіться публікацією:
Донбас висунув нові вимоги до Зеленському: про що йде мова і що кажуть експерти

Керуючі так званих "ЛНР" і "ДНР" Леонід Пасічник і Денис Пушилин приєдналися до акції "Вибір Донбасу". Суть проекту, явно ініційованого Кремлем — висування вимог до президенту України Володимиру Зеленському надати республікам" т. зв. "особливий статус" в складі України, а також визнати "право регіону на інтеграцію з Росією".

Що стоїть за такого роду вимог, як реагувати Україні, виданню "Коментарі" розповіли політичні експерти.

Аналітик Олександр Кочетков впевнений, що подібні вимоги голів "ДНР" і "ЛНР" приведуть до неминучого краху суверенітету України.

"Абсолютно нічого нового. Як в фантастичних фільмах, Кремль хоче впихнути зародок "чужого" в тіло України, щоб той знищив її зсередини. "Особливий статус Донбасу" на умовах Кремля — це відкладений, але неминучий крах українського суверенітету, — упевнений аналітик Олександр Кочетков. — Характерно, що ініціатива вождів ДНР-ЛНР чітко корелює з умовою Путіна, який наполягає, щоб президент Зеленскйи почав прямі переговори з бойовиками. І навіть перестав їх називати "сепаратистами". Їх що, патріотами тепер називати? Типова тактика Путіна — перевіряти на міцність позиції нову українську влада. І тут важливо, з одного боку, не дати слабину, з іншого — не ударятися в ура-патріотизм і не упустити можливості мирного процесу".

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик підкреслює, що ідея зрушити з мертвої точки політичну частину мінських угод виношувалася Росією давно.

"Зараз, на думку Кремля, виникло вікно можливостей, куди вони хочуть "вскочити". В цьому контексті потрібно розглядати деякі ініціативи, озвучені тим же головою Офісу президента Андрієм Богданом, а також низкою інших наближених до Зеленському осіб у частині того, що потрібно швидко втілювати якісь мирні домовленості в життя і визначати якийсь проміжний статус для ОРДЛО, — впевнений Кулик. — Паралельно йде наступ заявами з боку "Л-ДНР". Якщо раніше Пушилин і Пасічник не робили якихось однозначних заяв щодо готовності повернутися в Україну, то зараз їх у Кремлі активно до цього примусили. Там сподіваються, що Київ все ж піде хоч у якомусь вигляді на прямий діалог з Донецькому і Луганському".

На думку директора ЦДПГС, зробити це буде не просто, навіть якщо у Зеленського є ідеї щодо прискорення имплетнации Мінських угод.

"Незважаючи на переможну реляцію з сторони СММ ОБСЄ, України та Росії, що вдалося розвести сили і кошти у Станиці Луганської, де створює демилитаризационная зона, обстріли уздовж лінії розмежування нікуди не поділися, режим тиші не дотримується, — нагадує Кулик. — Як по мені, будь-які політичні зрушення в ракурсі "Мінська" будуть створювати ще більше проблем для Зеленського, а також наших військових і мирного населення".

Експерт пояснює, що багато гравці (і внутрішні, і зовнішні) намагаються зіграти на загостренні на Донбасі.

"Ескалація вигідна багатьом. Одні будуть говорити про неможливість домовитися в принципі, інші – звинувачувати у всім Україну, треті – Росію, — каже Кулик. – Хтось буде намагатися заробити електоральні дивіденди, гра в миротворчість або в "партію війни", вичавлюючи з цього політичні пряники".

За словами політолога, заяви Пушилина і Пасічника цілком зрозумілі. Вони слухняні маріонетки в руках Кремля. І просто повторюють те, що їм сказали.

"А зусилля російської влади зараз спрямовані на примус Зеленського до реінтеграції на умовах Донбасу РФ. Тобто – з обмеженим для України контролем над цими територіями, але з правом проросійської частини Донбасу займати свою мовну, економічну і навіть зовнішньополітичну позицію, — підкреслює експерт. – У ситуації, коли ми маємо рознос системи всередині України (відсутність нормальних комунікацій між Офісом президента, поруч міністерств, РНБО, силовиками), можемо отримати небезпечний прецедент, якщо нова українська влада спробують грати за правилами Кремля. Треба твердо стояти на позиціях, що будь-які політично зрушення з "Мінську" можливі лише після повного припинення вогню, довгострокового дотримання режиму тиші, виведення російських військової техніки і замаскованих кадровиків. Якщо ж буде зроблена спроба надати автономію цій частині нашої унітарної країни, ми можемо отримати масові вуличні заворушення з трагічними для всіх, включаючи нову владу, наслідками".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!